Vorbind la un briefing, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) rus, Ivan Neciaev a menţionat că armele nucleare ar putea fi folosite de către Rusia doar ca măsură „de răspuns”.

Utilizarea arsenalului nuclear poate fi folosit doar ca reacție de răspuns

„Doctrina militară a Rusiei permite un răspuns nuclear numai ca răspuns la ameninţarea cu distrugerea în masă sau când existenţa fundamentală a statului este ameninţată”, a aminitit oficialul rus.

Acesta a precizat că utilizarea arsenalului nuclear este posibilă numai ca parte a unui răspuns de autoapărare faţă de un atac şi numai în situaţii de urgenţă.

Ministrul rus al apărării a negat acuzările precum Rusia ar putea activa arsenalul nuclear

Şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat mai devreme săptămâna aceasta că Rusia „nu are nevoie” să-şi folosească arsenalul nuclear în campania sa militară în Ucraina, el calificând speculaţiile mediatice conform cărora Moscova ar putea desfăşura arme nucleare sau chimice în acest conflict drept „minciuni absolute”.

De asemenea, Şoigu a invocat faptul că Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie plănuiesc operaţiunile militare din Ucraina, iar NATO şi-a sporit desfăşurarea de trupe pe Flancul Estic şi în Europa Centrală „de mai multe ori”.

Făcând referire la noul tratat de reducere a armelor nucleare New START, el a spus că negocierile pentru extinderea tratatului reprezintă obligaţii ale ambelor părţi, iar relaţiile dintre SUA şi Rusia în ceea ce priveşte tratatul nu sunt simple.

Președintele Biden a cerut Rusiei și Chinei să controleze armamentul nuclear cu maximă vigilență

Președintele american, Joe Biden, a cerut la începutul lunii august, Rusiei și Chinei să arate „bună-credință” și se implice în negocieri privind controlul armamentului nuclear, subliniind că Moscova, în special, are datoria de a da dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina, relatează Reuters.

Liderul de la Casa Albă a afirmat că Statele Unite sunt pregătite să „negocieze rapid” o înlocuire a tratatului care plafonează forţele nucleare intercontinentale ale Washingtonului şi Moscovei.

„Administraţia SUA este pregătită să negocieze rapid un nou cadru pentru controlul armamentului nuclear pentru înlocuirea Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic) când va expira, în 2026”, a transmis Joe Biden.