Veste excelentă pentru toţi românii din partea Ministerului Sănătăţii. Ce vor primi toţi românii în mod gratuit?

Ministrul Vlad Voiculescu a anunţat că a luat o decizie privind campania anuală de vaccinare antigripală, care este menită să protejeze populaţia împotriva gripei sezoniere. Decizia vine în contextul pandemiei de COVID-19, ministrul subliniind faptul că o infecţie simultană cu noul coronavirus şi cu gripă este extrem de periculoasă.

Vaccinare antrigripală în mod gratuit pentru toţi românii

Astfel, Ministerul Sănătăţii a decis extinderea vaccinării gratuite împotriva gripei sezoniere pentru întreaga populaţie.

Ministrul Vlad Voiculescu a aprobat extinderea campaniei de vaccinare antigripală anuală a Ministerului Sănătăţii pentru toate grupele populaţionale, fără a mai exista o prioritizare la vaccinare impusă de grupele de risc.

“Este necesar ca vaccinarea antigripală să continue şi în această perioadă de pandemie, prevenirea îmbolnăvirilor de orice fel este esenţială. Riscurile de co-infecţie COVID cu gripă duc la forme grave de boală, fapt demonstrat ştiinţific. Extindem vaccinarea antigripală gratuită pentru toate categoriile de populaţie”, a precizat Vlad Voiculescu.

Cine avea prioritate la vaccinare până acum?

Până în prezent, în cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a Ministerului Sănătăţii erau imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ministerul Sănătăţii subliniază din nou că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Ministerul recomandă românilor care doresc vaccinul să îl solicite gratuit medicilor de familie.

În plus, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii. Astfel de măsuri includ spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse şi respectarea unui regim de viaţă sănătos.

Ce spune Vlad Voiculescu despre vaccinarea anti-COVID?

Autorităţile implicate mai au multe “lecţii de învăţat”. Vlad Voiculescu a precizat că trebuie îmbunătăţită printre altele şi campania de comunicare. Potrivit ministrului, era de așteptat ca etapa I de vaccinare să nu fie perfectă, însă în principiu, s-a făcut o treabă destul de bună, iar cel mai probabil lucrurile se vor îmubunătăți treptat.

“Sigur, am putea să deschidem acum toate centrele pe care le planificăm, şi sunt peste 900, dar nu ne-ar ajuta neapărat. În momentul acesta trebuie să crească doar puţin capacitatea, ca să vaccinăm practic atât câte vaccinuri avem. Cred că e necesar să o luăm treptat şi să o luăm treptat şi pentru că sunt multe lucruri de învăţat.

Trebuie spus că nu totul a fost perfect în etapa I. Cei de la Comitetul naţional de coordonare a vaccinării au făcut o treabă foarte bună, dar nu totul a mers perfect. Sunt încă lecţii de învăţat şi lecţii de pus în practică, de exemplu cu platforma informatică, platforma de înscriere. Sunt multe lucruri de îmbunătăţit şi încercăm să le îmbunătăţim. O bună parte din echipa pe care am adus-o la Ministerul Sănătăţii lucrează de dimineaţa până seara alături de oameni de la STS, tocmai pentru a îmbunătăţi această platformă. De asemenea, campania de comunicare poate fi îmbunătăţită şi suntem conştienţi de lucrul ăsta”, a declarat ministrul Sănătăţii, la B1TV.