Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost cu 59,6% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (85.976) şi cu 8,8% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (31.874), conform INSP.

În săptămâna 30 noiembrie – 6 decembrie au fost raportate la nivel naţional 10 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 74 cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal şi nu au fost înregistrate cazuri noi confirmate de gripă.

Până la data de 6 decembrie au fost vaccinate antigripal 1.074.123 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Distribuția dozelor de vaccin gripal este finalizată

Ministerul Sănătății informează că pentru acest sezon s-au achiziționat aproximativ 3 milioane de doze de vaccin gripal, dublu față de anul trecut.

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Campania se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. Repartiţia dozelor de vaccin către Direcţiile de sănătate publică s-a realizat în mai multe etape, începând cu data de 14 septembrie, aminteşte ministerul.

Până la data de 29 noiembrie, au fost vaccinate 864.796 de persoane din categoriile la risc, conform monitorizărilor realizate de INSP.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripa clinică, IACRS şi pneumonii) este în scădere, în săptămâna 48 de monitorizare fiind de 31.874, cu 63,9% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (88.394) şi cu 27,4% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (43.954) – scăderi posibil datorate şi subraportărilor din perioada sărbătorilor legale, indică Ministerul Sănătăţii.

Până în prezent, a fost înregistrat un singur caz de gripă confirmat cu laboratorul. Nu s-a înregistrat niciun deces confirmat cu virus gripal.