Săptămâna trecuta, în România nu au fost înregistrate cazuri noi de gripă şi nu a fost confirmat niciun deces din cauza virusului gripal, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). În plus, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost mai mic comparativ cu săptămâna anterioară.

Potrivit datelor prezentate de către INSP, în săptămâna 9 – 15 noiembrie, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 43.871, cu 48,1% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (84.603) şi cu 2,6% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (45.068).

În săptămâna 9 – 15 noiembrie au fost raportate la nivel naţional 17 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 19 cazuri înregistrate în săptămâna similară din 2019.

În această săptămână a început supravegherea infecţiilor respiratorii acute severe (SARI). Au fost înregistrate 5 cazuri, la fel ca în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, scrie Agerpres.

Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal şi nu au fost înregistrate cazuri noi confirmate de gripă, mai arată INSP.

Până la data de 15 noiembrie au fost vaccinate antigripal 652.393 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Diferenţele între o simplă răceală, gripă şi COVID-19

În caz de răceală, cei mai mulţi pacienţi au gâtul iritat, le curge nasul, iar ulterior se poate instala tusea. Aceste simptome, însoţite de febră moderată şi durere de cap, pot ţine câteva zile.

Simptomele gripei apar toate odată: durerile de cap sunt foarte accentuate, apar durerile musculare, cele în gât, tusea este seacă, iar febra poate ajunge până la 41 de grade Celsius, inclusiv cu frisoane.

Pe de altă parte, în cazul coronavirusului, pe lângă febră, tuse seacă şi dificutati respiratorii, există şi afectare neurologică: dispar gustul şi mirosul şi apar problemele digestive.