Un nou studiu publicat luni de revista The Lancet şi preluată de EFE arată că introducerea certificatului verde poate duce la o creştere a cererii de vaccinare anti-COVID-19 în rândul cetăţenilor unde ritmul vaccinării este inferior mediei.

Creştere a cererii de vaccinare în ţări precum Franţa, Israel, Italia şi Elveţia, indică studiul

Studiul a fost realizat de Centrul Leverhulme pentru Ştiinţe Demografice al Universităţii Oxford (Marea Britanie) și a examinat datele din şase ţări. În urma investigațiilor, s-a constatat că introducerea certificatului verde a impulsionat în majoritatea cazurilor o accelerare a campanie de imunizare, deşi au fost detectate diferenţe între acestea în funcţie de gradul de acoperire şi de disponibilitate a vaccinurilor.

Modelele de studiu au demonstrat astfel că în țări precum Franţa, Israel, Italia şi Elveţia, „care aveau un nivel de vaccinare inferior mediei”, s-a înregistrat o creştere a cererii de vaccinare după intrarea în vigoare a certificatului verde. Pe de altă parte, nu au fost detectate schimbări semnificative în Germania, unde nivelul de acoperire era deja ridicat, sau în Danemarca, unde furnizarea de vaccinuri este limitată.

Melinda Mills, principala autoare a studiului, a oferit o serie de declarații în acest context. Ea notează într-un comunicat că progresul campaniei de vaccinare „continuă să joace un rol crucial” în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Impactul certificatului verde în Europa

Totodată, ea a mai subliniat și faptul că creşterea cererii de vaccinare este „un element cheie”, atât pentru a „proteja individul”, cât şi pentru „a rupe lanţul contagierilor intracomunitare”.

Referitor la rezultatele studiului, Melinda Mills spune că cifrele arată că în faţa perspectivei impunerii de restricţii, s-a înregistrat „o creştere semnificativă” a cererii de vaccinare cu 20 de zile înainte de introducerea certificatului, „care a s-a menţinut şi după 40 de zile”.

Totodată, ea a adăugat că suspiciunile legate de vaccin, dar și gradul de încredere în autorități au fost extrem de importante în campania de vaccinare.

„Gradul existent de acceptare a vaccinurilor, suspiciunile la adresa vaccinării, gradul de încredere în autorităţi şi evoluţia pandemiei au fost cruciale asupra impactului vaccinării”, a subliniat Melinda Mills.

În cadrul studiului, autorii au mai constatat și faptul că după introducerea certificatului verde digital, creşterea numărului de vaccinări a fost semnificativă în categoria de vârstă sub 30 de ani, comparativ cu grupul celor de vârstă mai înaintată.

Un exeplu este Elveția, unde în momentul în care autorităţile au recurs la certificatul verde pentru a restricţiona accesul în cluburile de noapte şi la evenimentele cu afluenţă de public, creşterea ritmului de vaccinare a luat amploare în rândul celor cu vârsta sub 20 de ani. Același lucru s-a întâmplat și în momentul în care s-a recurs la certificatul verde pentru accesul în hoteluri şi în centrele de agrement, când o mare creștere s-a remarcat şi în grupurile de vârstă cuprinse între 20 şi 49 de ani, potrivit studiului.