Doru Bușcu a vorbit despre faptul că aproximativ 300.000 de euro a costat închirierea aeronavei Boeing 737.

”Nu există consecință, critica se limitează la un calambur, o glumă și gata am expediat subiectul. Nu este un lucru grav, problema este că întreaga prestație a Președintelui a fost o excursie. A fost un personaj care s-a înconjurat cu obiecte, cu protocoale cu îmbunătățire fizică ceea ce în esență nu este un lucru rău.

Rasă germană a adus cu ea genetica unui individ mai arătos să ne aducem aminte de Ciorbea, Băsescu. La încheierea mandatului, ori protocolul ori strategia personală așează pe agendă vizite exotice.

Dacă ne amintim spre sfârșitul mandatului lui Iliescu, el a călătorit în Japonia, America de Sud. Odată destinația este exotică, crezi că noi mergem să ne impunem dominația în Pacific? Cred că și japonezii cu masca aia a lor au râs de noi. Japonia este a IV- a economie a lumii nu are motive să se dea săracă.

Această aparentă austeritate a japonezilor face parte din cultura lor. Alta este întrebarea se întoarce Iohannis cu 2-3 miliarde de euro în promisiuni de investiții cu acorduri de desfacere a produselor românești? Desigur că nu revin în sarcina președintelui aceste angajamente”, a spus acesta.

Doru Bușcu: Nu așa se măsoară rezultatul în politică externă

Întrebat de Ionuț Cristache dacă a văzut vreun investitor german care să investească în România cum au investit în Ungaria, jurnalistul de la Academia Cațavencu a susținut că poate ne trebuie un președinte de origine japoneză, este o călătorie exotică, Iohannis n-a produs efecte economice, el dă un semnal și în urma lui năvălesc tehnicienii, miniștrii experți.

„Eu n-am văzut nici unul dintre aceste lucruri în urma vizitelor lui. Japonezii cred că și-au făcut poze cu Guliver când l-au văzut pe Iohannis. Nici nu trebuie ca România să fi fost pusă la punct ca el să meargă cu ce avioane vor, era destul să prezinte un raport cu ce a obținut.

Nu așa se măsoară rezultatul în politică externă și ca dovadă politică externă este precară. Cei care desenează politică externă a României trebuie apreciați în funcție de cantitatea de mărfuri exportate în piețele unde ei activează. Noi suntem un stat mic să ne uităm ce zic”, a spus Bușcu.

Moștenirea lui Klaus Iohannis: Este o mare irosire, un timp furat unei națiuni

Un alt subiect abordat a fost moștenirea lăsată de Klaus Iohannis, comparativ cu fostul președinte Traian Băsescu. La acest punct, Doru Bușcu a făcut o serie de aprecieri.

”Este o mare irosire, un timp furat unei națiuni care avea nevoie să recupereze. Aveam nevoie de o săritură să ne cățărăm repede, pentru că altfel distanța tot mai mare dintre noi și egalii noștri de acum 20 de ani crește. Vom rămâne izolați.

În 2016 eram umăr la umăr în grațiile Americii cu Polonia. Polonezii și-au văzut de drum deși au un regim aproape iliberal, instituțiile statului sunt călărite de politic, la noi nu este așa.

Polonezii au separat interesele naționale de cele global. Au construit o societate așa încât vorbesc cu o voce de trei ori mai mare decât a noastră. A fost Biden de două ori, dar nouă nu ne pasă, avem în fruntea țării, la guvern îl avem pe prietenul lui Ion, avem oameni de slabă calitate care a indus poporului slabe standarde și este rău.

Din păcate s-ar putea să continue și mai rău, ar putea să fie un câștig dacă în locul lui Iohannis vine Nicu sau Marcel poate ar fi un  câștig. Dar eu sper ca Nicu și Marcel să înțeleagă  acest lucru. În fruntea țării trebuie un om care să aibă niște calități.  Nu este vorba de un voievod, este vorba de un personaj care sa nu mai blocheze acțiunilor logice. Să extragă lumea din acest conflict intern.

Ei pot (partidele) să se certe între ei. Atât timp cât este un plan prin care să mergem înainte. Cum s-a întâmplat în Ucraina a fost un președinte care… este președinte, nimeni nu-l credita cu valoarea politică, însă, când a zis nu-mi dați taxi vreau gloanțe a creat o unitate națională”, a arătat el.