Toți românii au mai primit o lovitură dură. Statul le mai ia din bani, iar acest lucru se va observa în factura la energie electrică. Vestea este cu atât mai proastă cu cât sumele plătite deja întrec cu mult așteptările oamenilor.

Useristul Claudiu Năsui a indicat ce îi așteaptă pe români în perioada următoare. El a avertizat că au mai crescut taxele din prețul energiei electrice.

„Cu toată tevatura politică, un lucru a trecut neobservat ieri. Au mai crescut puțin taxele din prețul energiei electrice.

Prețul energiei electrice include pe lângă accize și TVA, certificate verzi și o contribuție de cogenerare. Certificatele verzi subvenționează energia verde, iar contribuția de cogenerare subvenționează centralele de cogenerare pe gaz”, a scris Năsui, pe pagina sa de Facebook.

El a explicat că, de ieri a crescut „contribuția de cogenerare de înaltă eficiență” cu 49% (de la 0.01712 lei/kWh la 0.02554 lei pe kWh). Potrivit liderului USR, impactul în preț va fi mic.

„Dar picătură cu picătură toate se adună. Mai ales că TVA-ul aplică și acestei contribuții deci orice creștere e deodată cu încă 19% mai mare.

Până la plafonare, statul ne mai crește puțin factura„, a comentat Claudiu Năsui.

Legea prevede plafonarea prețurilor la energie

Trebuie spus că pe 27 octombrie a fost votat proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor la gaze naturale. Proiectul de lege vine în contextul în care prețurile la energie electrică și la gaze au explodat în ultima perioadă.

Parlamentul a adoptat o lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor, urmând ca modificările să intre în vigoare de la 1 noiembrie 2021, după ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege prevede ca prețurile să fie plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. În ceea ce privește compensarea facturilor, acesta vor fi compensate cu cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

De altfel, șeful companiei cehe de utilităţi CEZ, Daniel Benes, a tras un semnal de alarmă și a avertizat că ascensiunea prețurilor va continua și la anul. Potrivit acestuia, preţul electricităţii va creşte în Cehia cu aproximativ o treime din 2022.  De cealaltă parte, preţul gazelor va crește și mai mult, fiind mai scump cu două treimi.