Informația nopții pentru cei care NU stau la adresa din buletin! Se întâmplă până la 1 martie

Anul acesta, românii cu venituri mici vor primi un ajutor de 1.400 de lei din partea statului, bani cu care pot plăti facturile la energie electrică, indiferent dacă vorbim de cele curente sau de cele restante.

În acest context, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat un ghid în care sunt trecute cele mai importante informații cu privire la cardurile de energie.

Așadar, statul spune că acest ajutor de stat va fi sub forma unui card emis pe hârtie, cu ajutorul căruia se pot plăti facturile la energie, integral sau parțial. Autoritățile mai spun că banii vor fi acordați în două tranșe de căte 700 de lei. Prima tranșă va veni în februarie, iar a doua în septembrie. Românii care folosesc lemne de foc pentru acest sezon rece vor putea încasa sumele în numerar de la oficiile poștale.

Cardul va ajunge la domiciliul beneficiarului prin Poșta Română, cu confirmare de primire. Autoritățile mai spun că persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor primi sprijinul o singură dată.

Românii care beneficiază de ajutor pentru facturile la energie

Ghidul MIPE arată că românii care pot beneficia de ajutor pentru facturile la energie sunt:

  • pensionarii de peste 60 de ani care au un venit de sub 2.000 de lei pe lună
  • pensionarii de invaliditate care au un venit de sub 2.000 de lei pe lună
  • persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu care au un venit sub 2.000 de lei pe lună
  • familiile cu alocație de susținere
  • familiile sau persoanele cu ajutor social

Cardurile vor fi primite în februarie

Ministrul Marcel Boloș spun că acest card urmează să fie livrat de luna viitoare, subliniind că plățile vor putea fi efectuate de la 1 martie.

Ghidul MIPE arată că aceste sume nu pot fi preschimbate și nici nu pot fi folosite pentru plățile prin mandat poștal pentru altceva decât pentru plata facturilor la energie. Banii nu pot fi retrași de pe carduri, iar vânzarea și donarea acestuia este interzisă. Românii care fac acest lucru riscă amenzi de până la 60.000 de lei.

Pentru a putea face plata va fi nevoie de cardul de energie, actul de identitate al beneficiarului și factura sau orice alt document justificativ precum înștiințare de plată sau certificat de validare a datoriei.

Declarație pe propria răspundere pentru cei care nu stau la adresa din buletin

În cazul în care beneficiarul are un alt domiciliu față de cel trecut pe cardul de energie, atunci acesta trebuie să prezinte contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat alături de o declarație pe propria răspundedre a beneficiarului. Din aceasta trebuie să reiasă că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește.

MIPE spune că declarația pe propria răspundere este necesară pentru acei beneficiari ca se află în situația în care nu se poate stabili câți oameni stau la același punct de consum, având în vedere că sunt situații în care beneficiarii nu au nomenclatorul stradal trecut în cartea de identitate.

Așadar, aceștia trebuie să completeze declarația pe propria răspundere prin care vor dezvălui, concret, câți oameni locuiesc la acel punct de consum.