În 2022, estimarea de deficit la bugetul de pensii este 12 miliarde de lei

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat miercuri că, în acest an, estimarea de deficit la bugetul de pensii este de 12 miliarde de lei, adică exact cât suma virată de stat către Pilonul II de pensii. Potrivit spuselor sale, în prezent, „nu suntem afectaţi în Pilonul I” deoarece deficitul din Pilonul I de pensii este exact cât se virează către Pilonul II de pensii.

„Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde, exact cât virăm noi către Pilonul 2. Estimarea este de aproximativ 12 miliarde, vom vedea la sfârşit pe execuţia bugetară, exact cât virăm către Pilonul 2. Nu vreau să creez o ştire de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul 2, este exclus aşa ceva, este o lege”, a declarat miercuri Marius Budăi.

Întrebat în cadrul unei emisiuni TV cum poate explica această situaţie, Marius Budăi a răspuns simplu, spunând că „aşa s-a întâmplat anul acesta”.

„Nu pot să spun cât voi avea eu, când voi ieşi. Sunt ani în care vom contribui. Nici din Pilonul 1 nu poţi să ştii. Se schimbă acum, nu va mai fi punct de pensie, va fi valoare punct de referinţă”, a precizat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Spre final, acesta a fost întrebat dacă face cineva presiuni pentru a rămâne în vigoare Pilonul II, însă Marius Budăi a exclus această variantă.

„Nu, exclus. Este o lege dată în România din 2004-2005. Nu e politica Ministerului Muncii la Pilonul 2. În primul rând, ASF trebuie să vină cu soluţiile necesare. Noi nu suntem afectaţi în Pilonul 1 în virarea contribuţiilor către Pilonul 2, deci pensia noastră nu este diminuată de transferul contribuţiilor către Pilonul 2. Asta am fost informaţi clar, de atunci”, a explicat social-democratul, în cadrul unei emisiuni TV la Antena 3.

Menționăm că, tot miercuri, oficialul a fost întrebat cât era pensia medie în România atunci când a revenit în funcţie şi cât este în acest moment. „Era în jur de 1.600 de lei, acum este peste 1.800 de lei”, a răspuns Marius Budăi.

Care este acum pensia medie în România şi cât a crescut în ultimul an?

Având în vedere că datele prezentate în platoul emisiunii în care a fost invitat arătau puţin diferit, respectiv 1.567 de lei în decembrie 2021 şi 1.775 de lei în iulie 2022, Marius Budăi a ţinut să clarifice situaţia, explicând că datele prezentate de el sunt cele corecte.

„Sunt situaţii în care sunt cumulate sau nu cu pensiile din agricultură, cumulate sau nu cu pensia minimă şi cumulate doar cu pensiile din sistemul de stat, fără pensiile din agricultură, care sunt pensii calculate pe norme, cum era odată. Este o dinamică a statisticii noastre, dar e exact cum am spus, în jurul valorii de 1.800 de lei”, a precizat ministrul Muncii.

Oficialul a subliniat că din decembrie 2020 şi până în decembrie 2021, când a intrat şi PSD la guvernare, pensionarii din România nu au beneficiat de nicio creştere.

„Era foarte interesant dacă mai aveam acolo şi decembrie 2020, ca să ne dăm seama că în 2021, până la venirea PSD la guvernare, nu s-a întâmplat nimic, era la acelaşi nivel”, a adăugat Marius Budăi.