Din ianuarie 2023, profiturile încasate de fondurile private de pensii vor fi impozitate, astfel sumele acumulate la aceste fonduri vor fi tot mai mici.

25% din venitul lunar al fiecărui angajat român merge către fondul de pensii. Din acest procent, 3,75% se duc către pensiile private, care sunt administrate de 7 fonduri. Astfel, 7,7 milioane de români contribuie la pilonul II de pensii.

Guvernul vrea să impoziteze pensiile private

Din ianuarie 2023, Guvernul ar urma să taxeze profiturile încasate de fondurile de pensii.

„În momentul în care un fond de pensii administrat privat deţine acţiuni la diverse societăţi pe o anumită perioadă de timp, atunci are dreptul să şi încaseze dvidendele distribuite din profiturile realizate de acele societăţi. Dividendele vor fi impozitate cu procentul de 8%. Din dividendul brut se reţine acest 8%, se achită la bugetul de stat.

Probabil s-a mers pe principiul ce mai impozităm. S-au uitat în codul fiscal la ce dividende sunt neimpozabile, s-a descoperit că această sumă e neimpozabilă şi s-a luat decizia să se impoziteze.  Este doar o sursă suplimentară de impozitare.”, a spus analistul fiscal Adrian Benţa, la Observator News.

Analiștii avertizează! Va fi vorba de o dublă impozitare

Analistul CFA Adrian Codîrlaşu a spus că, de fapt, va fi vorba de o dublă impozitare.

„Va fi, de fapt, o dublă impozitare. Prin acea modificare, când compania va plăti dividend către fondul de pensii, va fi impozitat. Iar apoi, când contributorul la fondul de pensii îşi va primi banii, va mai fi încă o dată aplicat impozitul.”, a declarat Adrian Codîrlaşu.

Sumele acumulate la aceste fonduri vor fi tot mai mici

Totodată, analistul economic Adrian Negrescu spune că sumele acumulate în fondurile de pensii private vor fi mai mici din cauza noilor obligații fiscale.

„Va duce, in final, la scaderea sumelor pe care le putem incasa in contul pensiei private. Scăderea sumelor din fondurile de pe Pilonul 2 este cauzată pe de o parte, de investițiile greșite făcute de administratorii de fonduri, în plasamente riscante, pe piața de capital, iar pe de alta de impactul deprecierii titlurilor de stat. ” a spus Adrian Negrescu.

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, este de părere că pilonul II de pensii nu trebuie desființat.

„Cred că pilonul II nu trebuie desfiinţat, dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm şi ceea ce priveşte asigurările private şi să dezvoltăm tot lanţul. Este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022.”, a declarat Marcel Ciolacu.