Salariul minim brut va ajunge la 3.300 de lei

Salariul minim brut garantat în plată va crește la 3.300 de lei de la 1 octombrie. Anunțul a fost făcut printr-o postare pe Facebook de către Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Vasilcoiu anunță că noul salariu minim brut a fost stabilit în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT). Acesta este format din reprezentanți ai Guvernului și ai confederațiilor sindicale și patronale.

Tot acum secretarul de stat a mai anunțat și creșterea salariului minim brut în domeniul construcțiilor. Acesta va fi mărit până la 4.500 de lei. Reamintim că în domeniul construcțiilor, salariul minim brut era de 4.000 de lei.

„Salariul minim brut garantat în plată va crește la 3.300 de lei de la 1 octombrie, s-a stabilit în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT), din care fac parte reprezentanți ai Guvernului și ai confederațiilor sindicale și patronale. De asemenea, în domeniul construcții salariul minim brut va fi de 4.500 de lei.”, a anunțat pe Facebook Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Proiectul de HG privind creșterea salariului minim brut garantat în plată a fost pus în dezbatere publică

De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați, aproximativ 28% din numărul total de salariați activi. Prin această măsură se dorește creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerea muncii la negru.

Totodată, majorarea salariului minim brut „determină creșterea contribuției pentru persoane cu handicap neincadrate întrucât acest calcul se raportează la salariul minim”, așa cum se arată în Nota de fundamentare a actului normativ.

Modificarea salariului de baza minim brut pe țară determină creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim (Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – art.98), anunță Nota actului normativ.

Tot aici aflăm și că măsura afectează multiple sectoare:

Măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă, potrivit documentului oficial.

Majorarea salariului minim brut garantat nu era definitivată marți, 19 septembrie

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a oferit marți pentru Antena 3 o declarație pe această temă.

El anunța ieri că decizia nu a fost încă definitivată în coaliție. El a abordat și tema celor 200 de lei scutiți de taxe, care erau oferiți pentru o perioadă de un an. Despre acest lucru nu există încă informații cu privire la o decizie finală. Ministrul a anunțat însă că este o dispoziție tranzitorie, deci Guvernul ar putea discuta eliminarea ei.

„Crește salariul minim la 3.300 lei de la 1 octombrie. Nu s-a definitivat în coaliție. Aceste informații cu privire la data de 1 octombrie sau cel puțin ce este valid până acum ca și discuție în coaliția de guvernare se referă într adevăr la creșterea salariului minim…

(Referitor la cei 200 lei scutiți de taxe, n.r.) era o dispoziție tranzitorie. Acești 200 lei erau dați pe o perioadă de un an de zile. Într-adevăr urmează să se ia o decizie finală cu privire la cei 200 lei pe care îi avem drept deducere”, a declarat Boloș.

Marcel Ciolacu a confirmat pentru Antena 3 informațiile cu ceva timp în urmă:

„Deciziile pe care le avem în coaliţia de guvernare sunt, într-adevăr, cele legate de salariul minim şi creșterea acestuia care a fost agreată, în principiu, în coaliția de guvernare. În discuţii a fost data de 1 octombrie şi a fost discuția pe 3.300 lei”, a explicat Ciolacu la Antena 3.