Au limitat costurilor apelurilor intra-UE transfrontaliere la 19 cenţi/minut, iar mesajele text la 6 cenţi. Totul se întâmplă în cadrul unui pachet de telecomunicaţii care face reţele 5G posibile până în 2020 şi creează un sistem de alertă pentru situaţii de urgenţă.

Normele votate vor oferi cetăţenilor conectivitate de mare viteză şi vor face ca apelurile să fie sigure şi accesibile în cadrul UE, asigurând în acelaşi timp predictibilitatea necesară pentru operatorii de telecomunicaţii pentru a stimula investiţiile în internetul de mare viteză, anunţă mediafax.

Noua legislaţie limitează apelurile către o altă ţară UE la 19 cenţi/minut şi la 6 cenţi pentru SMS-uri din 15 mai 2019, făcând accesibil contactul cu apropiaţii în alte state membre UE pentru toată lumea.

Mai mult, legislaţia protejează mai bine utilizatorii de smartphone-uri, inclusiv utilizatorii de servicii web (Skype, WhatsApp etc.) şi întăreşte cerinţele de securitate. Şi asta nu e tot. Apare şi dreptul de a păstra un număr de telefon pentru o perioadă de până la o lună de la încetarea unui contract şi dreptul la rambursarea creditului preplătit, neutilizat după rezilierea contractului, precum şi compensarea în cazul întârzierii sau abuzului de comutare.

În cele din urmă, statele membre vor trebui să faciliteze lansarea reţelei 5G, prin punerea la dispoziţie a spectrului adecvat până în 2020, pentru a atinge obiectivul „Traseul UE 5G”, acela de a avea o reţea de 5G în cel puţin un oraş major din fiecare ţară UE până în 2020″.

În cazul unei urgenţe sau a unui dezastru major, cetăţenii afectaţi trebuie avertizaţi prin SMS sau aplicaţii mobile. Statele membre vor avea 42 de luni pentru a pune sistemul în funcţiune după intrarea în vigoare a directivei.