Cea mai dură măsură recomandată de Comisia Europeană, și care sigur se va simți în buzunarele românilor, este eliminarea compensărilor din facturile la energie.

Măsurile recomandate de Comisia Europeană

Un cetățean care locuiește într-un apartament cu două camere, cu un consum lunar de 70KWh, plăteşte 48 de lei. Ei bine, dacă se vor elimina compensările de la stat, acesta ar putea plăti până la 89 de lei, ceea ce înseamnă cu 80% mai mult decât în prezent, în condițiile în care prețurile energiei de pe piața engross au scăzut considerabil.

„Toate statele membre ar trebui să pună capăt măsurilor de sprijinire a energiei în vigoare până la sfârșitul anului 2023.

În cazul în care noi creșteri ale prețurilor la energie vor necesita punerea în aplicare a unor măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie orientate spre protejarea gospodăriilor și a întreprinderilor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal și să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, transmitea recent Comisia Europeană.

Oficialii europeni recomandă, de asemenea, reducerea semnificativă a cheltuielilor bugetare. Această măsură ar viza, de asemenea, salariile de la stat.

O altă măsură propusă de către Comisia Europeană este creșterea constantă a investițiilor. Din acest punct de vedere, nu stăm nici rău, nici bine, având în vedere ritmul la care reușim să absorbim fondurile din PNRR.

S-au depus amendamentele privind legea pensiilor speciale

Vă reamintim că Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților şi viitor prim-ministru, a anunțat că luni, 29 mai, au fost depuse amendamentele privind legea pensiilor speciale. Potrivit acestuia, scopul modificărilor este eliminarea unor abuzuri și inechități care au durat prea multă vreme.

Acesta a mai precizat că astfel, România va îndeplini condiţiile necesare pentru a primi tranşa de aproape trei miliarde euro din PNRR.

„Am depus astăzi, la Camera Deputaţilor, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor speciale. Aceste modificări au ca scop eliminarea unor abuzuri şi inechităţi care au durat prea multă vreme. Mi-am asumat public acest rol şi sunt decis să merg până la capăt!

Ţinta tuturor celor care am lucrat la aceste soluţii este ca principiul contributivităţii să primeze în întreg sistemul de pensii publice! Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-şi aranjeze din pix pensii uriaşe, mai mari decât venitul din activitatea profesională”, a scris liderul PSD pe Facebook.

Președintele Camerei Deputaților a adăugat că prin această acţiune se asigură că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a primit tranşa de peste trei miliarde euro din PNRR.

„Totodată, ne asigură că îndeplinim şi condiţiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranşă de peste 3 miliarde de euro din PNRR. Avem o nevoie uriaşă de aceşti bani pentru investiţii în sisteme publice esenţiale, precum Educaţia şi Sănătatea”, a conchis el.