Conform Institutului Național de Statistică, prețurile produselor din noiembrie au fost cu 7,8% mai mari, iar scumpirile se resimt și acum.

În prezent, inflația din țara noastră a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă. Această micșorare a fost anticipată de analiștii economici după ce, de la 1 noiembrie, a fost implementată schema de compensare și de plafonare a prețurilor la energie electrică. Deși, în continuare, oamenii scot din buzunar sume mari pentru achitarea facturilor la gaze naturale și curent electric.

Rata inflației a scăzut în noiembrie

În România, rata inflației era de aproape 8% în octombrie, dar în noiembrie aceasta a coboarât la 7,8%. Conform Institutului Național de Statistică, în noiembrie, tarifele produselor nealimentare au avut o creștere de peste 10%. Prețul gazelor naturale a crescut exponențial cu peste 49% comparativ cu 2020. Aceeași situație persistă și la energia electrică, a cărui preț a crescut cu 10%.

Mâncarea devine din ce în ce mai scumpă

Alte scumpiri semnificative au fost înregistrate la produsele alimentare (6,10%) și la servicii (4%). Conform informațiilor emise de Institutul Național de Statistică, toate alimentele s-au scumpit în acest an. Clasamentul majorărilor de preț începe cu uleiul, al cărui preț a crescut cu aproape 28%. Apoi urmează cartofii pentru care am scos din portofel, în noiembrie, cu 23% mai mult față aceeași perioadă din 2020. Pâinea, făina și mălaiul s-au scumpit cu 12%.

Carburanții, mai scumpi decât în 2020

Scumpirile au fost resimțite de români și în benzinăriile din întreaga țară. În România s-au înregistrat majorări de preț la carburanţi. De altfel și fumătorii trebuie să cheltuiască mai mulți bani când vor să își cumpere țigări deoarece și acestea s-au scumpit.

Experţii Băncii Naţionale se așteaptă ca până la finalul acestui an, rata inflației să coboare la 7,5%. Însă, potrivit analiștilor economici, inflația își va relua trendul ascendent după expirarea schemei de sprijin pentru facturile la căldură și curent. BNR estimează că inflația va ajunge la 8,6% în primăvara lui 2022.