Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, minister care luni, 3 octombrie, și-a schimbat conducerea, a transmis că Ordonanţa privind decontarea transportului elevilor va intra cât mai curând în şedinţa de Guvern. Mai mult, acesta a explicat și care sunt sumele de bani pe care școlarii din România trebuie să le aștepte.

Veste pentru milioane de elevi din România. Se dau bani de la stat

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei a spus, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că elevii din România vor avea transportul decontat. Astfel, vorbind despre ordonanța de urgenţă privind alocaţia de transport pentru elevi, aceasta va intra cât mai curând în şedinţa de Guvern, spre aprobare. Practic, noua lege prevede ca elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, indiferent de ciclu (primar, gimnazial sau liceal), beneficiază de o alocaţie lunară, sub forma unei sume forfetare, pentru decontarea transportului.

”Vom avea o alocaţie pentru transport, constând într-o sumă forfetară în funcţie de distanţa de acasă la şcoală”, a explicat Florian Lixandru, aflat de luni sub conducerea Ligiei Deca.

Acesta a vorbit și despre blocajul privind adoptarea măsurii, în condițiile în care a trecut o lună de la începutul anului şcolar.

”Există pe traseu un proiect de ordonanţă prin care practic elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, indiferent de ciclu, că vorbim de ciclul primar, gimnazial sau liceal, beneficiază de o alocaţie lunară, sub forma unei sume forfetare, de 60 de lei pentru primii 3 km şi încă 6 lei pentru fiecare km în plus, o sumă care poate fi solicitată şi în avans, sumă care poate fi suplimentată până la 100%, în cazul în care aducem documente justificative şi această sumă nu acoperăm practic valoarea abonamentelor”, a mai spus secretarul de stat, care a adăugat că Ordonanţa va intra în prima şedinţă de guvern.

”Urma să intre în această săptămână, dar având în vedere schimbările, mergem pe circuit, schimbăm numele ministrului. În cel mai scurt timp. va intra în ședința de Guvern şi va fi aprobată şi pusă în aplicare”, a mai spus transmis acesta.

Iohannis a numit-o pe Ligia Deca, fostul său consilier, ministru al Educației

Ligia Deca a fost prezentă, luni, la ședința Biroului Permanent al PNL, unde s-a decis nominalizarea ei în funcția de ministru. Ulterior, a depus jurământul după-amiaza, la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis a declarat, la ceremonie, că pachetul România Educată trebuie să ajungă rapid în Guvern.

Șeful statului a spus, imediat după ceremonie, că este încredințat că proiectul România Educată nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred cu noi susțineri atât din spațiul politic, cât și din cel public.

„Ne dăm seama cu toții că, dacă vorbim despre educație, despre învățământ, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredințat că proiectul România Educată nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri atât din spațiul politic cât și din spațiul învățământului și din spațiul public la modul general. Este realmente un proiect de țară, de care România are foarte multă nevoie. O națiune fără un sistem de educație performant are puține șanse în lumea de astăzi, care devine din ce în ce mai complicată”, a comentat Klaus Iohannis.

Ce planuri are noul ministru al Educației, Ligia Deca

Întrebată ce ar schimba la pachetul legilor Educaţiei, Ligia Deca a spus că va comunica după ce va ajunge la Ministerul Educaţiei.

„O să ajung la Ministerul Educaţiei după ce se vor fi finalizat procedurile, voi vedea care au fost contribuţiile primite şi voi comunica după aceea”, a spus ea, potrivit Agerpres.

Ligia Deca a mai spus că, pe chestiunea plagiatului, va „operaţionaliza România educată în literă şi în spirit în conformitate cu declaraţiile preşedintelui din această dimineaţă şi cu toate evoluţiile legislative din ultima vreme”.

Fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi-a anunţat demisia după ce jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat că ar fi copiat 92 de pagini într-un curs de specialitate. Acesta a negat totuși acuzaţiile de plagiat.