Pentru apometrele de apă caldă, termenul limită la care trebuie făcută verificarea este de patru ani, în timp ce, pentru cele de apă rece, perioada se extinde până la şapte ani. Verificarea lor nu durează mai mult de 20 de minute şi se face pe o masă de lucru specializată din cadrul unei firme autorizate de Biroul Român de Metrologie Legală, scrie adevarul.ro.

Care este procedura

Practic, se identifică locul unde sunt situate apometrele în casă, se notează seriile şi consumul acestora şi se trece la demontare. Pe perioada în care apometrele nu mai sunt la locul lor, utilizatorii pot consuma apă în continuare, dat fiind că se montează, în loc, un contor special („mosor”), care va înregistra consumul. După verificare, dacă apometrele sunt în regulă, se trece la remontare şi sigilare, iar proprietarului i se înmânează buletinul de verificare metrologică. În cazul în care apometrele nu sunt în regulă, adică nu înregistrează cum trebuie cantitatea de apă care trece prin ele, atunci trebuie achiziţionat unul nou, cel vechi fiind declarat nevalid.

Un ceas nou costă în medie 65 de lei

Conform site-urilor firmelor autorizate de Biroul Român de Metrologie Legală, preţurile pentru verificarea apometrelor variază între 15 şi 100 de lei, însă variantele mai ieftine sunt posibile doar dacă cererea de verificare este făcută de către asociaţia de proprietari. În cazul ceasurilor care se pun la apartamente, în unele cazuri este mai avatajoasă schimbarea lor, ţinând cont că în medie acestea costă 65 lei lei/bucată.