Armax Gaz Mediaş, una dintre acţiunile lichide de pe Rasdaq, a reuşit să crească peste media pieţei, deşi profitul din primul semestru a fost adus de veniturile financiare.

Piaţa secundară a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Rasdaq, a reuşit anul acesta o evoluţie mult mai slabă decât cea a pieţei principale. În timp ce indicele compozit al pieţei principale, BET-C, în care intră toate societăţile listate, a urcat în primele opt luni ale anului cu circa 30%, indicele echivalent al pieţei secundare, Rasdaq-C, a reuşit doar o stagnare la valoarea de la începutul anului. Evoluţia arată tendinţa investitorilor de a se îndrepta către titlurile mai lichide de pe piaţa principală, scăderea de anul trecut transformându-le în acţiuni ieftine. „Rasdacele“ au trecut în marea majoritate pe planul secund, excepţie făcând câteva societăţi lichide. Printre acestea se găseşte şi Armax Gaz Mediaş, acţiune care a stat multe săptămâni în topul tranzacţiilor de pe Rasdaq.

După ce anul trecut titlurile Armax au reuşit o „performanţă“ negativă peste media pieţei, cu o depreciere a cotaţiei de 84%, anul acesta a recuperat o mică parte din pierdere. De la începutul anului şi până la sfârşitul săptămânii trecute, acţiunile Armax au urcat cu circa 37%, până la 0,076 lei, apreciere apropiată de media pieţei principale. Titlurile producătorului de echipamente pentru industria gazelor naturale şi a petrolului au avut parte de susţinere şi din partea acţionarilor, care au decis răscumpărarea unui pachet de 10% din capitalul social. Până în prezent, compania a achiziţionat din piaţă 19,1 milioane de titluri, reprezentând 3,16% din capital, perioada de răscumpărare urmând să se încheie luna viitoare.

Acţiuni răscumpărate

Decizia referitoare la răscumpărarea titlurilor din piaţă a fost luată de acţionarii Armax Gaz anul trecut, scopul programului fiind fidelizarea angajaţilor prin oferirea gratuită de acţiuni. Cea mai mare parte a titlurilor recuperate vor ajunge însă la principalul acţionar, Mircea Vescan, care de­ţinea, anterior răscumpărării, 39,42% din capitalul social. Vescan, care este şi preşedintele consiliului de administraţie şi director general, va primi un pachet de 2,47%, ceea ce va duce acţionarul majoritar la un procent de 41,9% din acţiunile societăţii.

Societatea a cheltuit în ultimele 12 luni aproximativ 1,55 milioane lei pentru cumpărarea acţiunilor din piaţă. Suma este mai mică decât profitul net obţinut în primele şase luni ale anului, de 2,03 milioane lei. Câştigul net a scăzut însă cu 32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul a fost obţinut integral din dobânzile depozitelor bancare, rezultatul financiar net fiind de 2,3 milioane lei.

Capitalizare bursieră redusă

Anul trecut, Armax a înregistrat un profit net de 3,3 milioane lei şi o cifră de afaceri de 68,2 milioane lei. În primul semestru al acestui an, societatea a reuşit majorarea cifrei de afaceri cu 7% faţă de primele şase luni ale anului trecut, până la 23,4 milioane lei. Compania deţinea la sfârşitul lunii iunie suma de 30,8 milioane lei în casă şi în conturi bancare, sumă care acoperă integral datoriile în valoare de 25,2 milioane lei. Armax Gaz mai are de încasat din creanţe suma de 16,18 milioane lei. Conform conducerii, compania lucrează la doar o treime din capacitate, comenzile din partea statului fiind blocate de criza economică, care a blocat o mare parte a investiţiilor în sistemul energetic. Capitalizarea bursieră a companiei se ridica săptămâna trecută la 45,9 milioane lei, valoare mai mică decât cea a capitalului social, de 60,4 milioane lei. „În măsura în care interesul investitorilor se menţine şi în perioada următoare, există posibilitatea ca preţul unei acţiuni Armax să se îndrepte către 0,1 lei“, spune Nicu Manda, analist Intercapital Invest, valoare egală cu cea nominală. Recuperarea pierderilor cotaţiei de anul trecut va fi însă realizată mult mai greu.

37% este procentul de creştere al acţiunilor Armax Gaz în primele opt luni ale anului, dar mai este mult de recuperat din pierderile de 84% de anul trecut

45,9 mil. lei este valoarea capitalizării Armax Gaz, reprezentând circa 75% din capitalul social al companiei, care se ridică la 60,4 milioane lei