Defectele programului „Prima Casă” ies la iveală de la o zi la alta. Ultimele pe listă sunt condiţiile eliminatorii de eligibilitate privind vechimea şi confortul imobilului.

Pornind pe urmele unei sesizări primite la redacţie, capital.ro este în măsură să vă confirme faptul că, la Alpha Bank de exemplu, nu se acceptă finanţarea prin programul „Prima Casă” decât a apartamentelor confort I. Serviciul de relaţii cu clienţii al băncii a declarat pentru capital.ro că această condiţie este eliminatorie şi nediscutabilă, fiind aplicată şi în cazul altor produse de creditare în domeniul imobiliar din portofoliu.

Simularea e doar orientativă!

„Am depus astăzi (ieri – n.r.) dosarul după ce am alergat în toate direcţiile după acte şi mi s-a pus în faţă un nou criteriu despre care nu mi-a spus nimeni nimic cu toate că eram prezentă de două ori pe săptămână la bancă şi i-am anunţat că am găsit apartament: apartamentul trebuie să fie confort I!!! Nu se poate aşa ceva, am plătit avansul de 1.000 de euro proprietarului şi este 100% sigur că-l pierd din moment ce ofiţerul de credite aşa mi-a dat de înteles. Aş vrea să prezentaţi situaţia asta, să ştie şi alţii pentru că informaţia asta nu se oferă nicăieri oricat de multe simulari de credit ai face”, se spune în e-mailul primit la redacţie.

Pornind pe urmele acestei informaţii, capital.ro a identificat una dintre băncile care impun această condiţie, respectiv Alpha Bank. Săptămâna trecută, în cadrul ciclului de achete INCOGNITO, reporterul capital.ro a ajuns şi la Alpha Bank, unde a discutat aproape o oră toate detaliile privind dosarul de credit. Despre condiţia privind gradul de confort al apartamentului nu s-a pomenit nimic, însă!

Vechime maximă: 1982

O altă informaţie relevantă pentru un potenţial client al programului „Prima Casă” care nu este oferită decât „la cerere” este cea legată de vechimea apartamentului ce urmează a fi finanţat. Astfel, unele bănci impun o vechime maximă a imobilului. Un exemplu este Raiffeisen Bank, care nu acceptă să ofere credite decât pentru apartamentele construite după 1982.

Pe de altă parte, Raiffeisen Bank, ca şi Banca Transilvania sau BRD nu impun nicio restricţie privind gradul de confort al apartamentului. „Nu avem o asemenea condiţie, raportul de evaluare fiind suficient pentru a determina valoarea imobilului”, a confirmat pentru capital.ro serviciul relaţii cu clienţii al BRD.

„Addenda” lui Boc încă nu a ajuns la bănci

Una dintre problemele tehnice relevate de unele bănci este cea referitoare la ipoteca ce grevează asupra imobilelor noi, aceasta intrând în contradicţie cu o ipotecă de acelaşi rang, respectiv I, pe care băncile trebuie să o instituie asupra imobilului finanţat.

Premierul Emil Boc declara aseară că această problemă s-a rezolvat. „Nu mai există niciun fel de barieră, de niciun fel de natură, pentru ca astăzi să îţi poţi construi o casă de la zero, beneficiind de o garanţie guvernamentală de 60.000 de euro, să-ţi cumperi o casă care este la roşu, deci nefinalizată, şi să primeşti de la stat o garanţie de 60.000 de euro, să îţi cumperi o locuinţă finalizată, fie ipotecată, fie neipotecată de către constructor astfel încât să intri în posesia acesteia. Toate aceste nuanţe şi lucruri care au apărut pe parcursul procedurilor, evocate de către bănci, sunt rezolvate în acest moment, nemaiexistând niciun fel de problemă”, susţinea şeful Executivului.

Din păcate, realitatea îl contrazice pe Emil Boc, niciuna dintre băncile contactate în această dimineaţă de către capital.ro neavând noile norme privind modul în care se va rezolva problema ipotecii.