Ce condiții trebuie îndeplinite pentru ieșirea la pensie

Conform legislației actuale,  sistemul acordă doar pensie de limită de vârstă, pensie anticipată sau anticipat parțială, pensie de urmaș și pensie de invaliditate.

Pentru fiecare categorie de pensie, solicitantul trebuie să îndeplinească anumite condiții, însă în toate cazurile este implicat un stagiu de cotizare.

De exemplu, în cazul pensiilor anticipate și parțiale anticipate, stagiul de cotizare trebuie să fie de minim 35 de ani.

În cazul pensiei de limită de vârstă, cei care au împlinit vârsta de pensionare trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Pentru femei, vârsta de pensionare va crește treptat până va ajunge la 65 de ani în anul 2035.

Cum poți cumpăra vechime în muncă

Cei care au atins vârsta de pensionare și nu au realizat un stagiu de cotizare de minim 15 ani pot „cumpăra vechime” de la casa de pensii. În prezent, pentru o lună de vechime cumpărată se plătește 825 de lei.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 163/2020, prin care este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim 6 ani, a intrat în vigoare la data de 28.09.2020. Prin modificările ulterioare, încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până pe 31.12.2024.

În conformitate cu acest act normativ, se poate cumpăra o perioadă de 6 ani, în intervalul acestor ani calendaristici, iar solicitarea asigurării poate fi făcută pentru una sau mai multe perioade de timp, fie continue, fie disjuncte.

Condiții pentru încheierea contractului de asigurare socială

Conform actului normativ, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de către orice persoană. Indiferent de cetățenie, care îndeplinește, cumulativ, niște condiții. Acestea sunt:

  • Nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • Nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • Nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

O altă formă de „cumpărare de vechime” este reprezentată de asigurarea voluntară. Care se realizează prin încheierea unui contract de asigurare socială în condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010. Cu modificările și completările ulterioare. Aceasta înseamnă că de la încheierea contractului, beneficiarul va plăti lunar pentru asigurarea în sistemul de pensii.