Se poate cumpăra încă vechime în muncă

Persoanele care se apropie de vârsta de pensionare în România și nu au atins pragul minim de cotizare de 15 ani au posibilitatea de a cumpăra vechime până la finalul lunii august. Cu toate acestea, costul achiziționării vechimii a crescut în 2023, un an de vechime în muncă ajungând la 9.000 de lei.

Pentru a cumpăra vechime, persoana trebuie să completeze un contract de asigurare socială cu Casa de Pensii și să depună o declarație prin care confirmă că nu desfășoară activitate sau nu obține venituri din activități independente.

Cererea trebuie să fie însoțită de o copie a cărții de identitate și o declarație pe proprie răspundere în care se menționează că nu s-au încasat pensie sau indemnizație de șomaj în perioada pentru care se dorește achiziționarea vechimii în muncă.

Concediile care sunt luate în considerare la pensie

De reținut că, anumite concedii, chiar dacă unele sunt necontributive, sunt considerate în legislație ca stagiile de cotizare la pensie. Astfel, concediile de odihnă, concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accidente sau boli profesionale, precum și concediile pentru naștere, creștere și îngrijirea copilului sunt luate în considerare.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada pentru care s-au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

De asemenea, persoanele care au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din diverse surse, cum ar fi salarii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură, în ultimii doi ani anterior nașterii copilului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului și de o indemnizație lunară conform prevederilor OUG nr. 111/2010.

La rândul lor, aceste persoane au dreptul la recunoașterea perioadei de concediu de creștere ca „vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate”.

Este important de menționat că există o nouă propunere legislativă care aduce modificări privind concediul medical și recunoașterea acestuia ca vechime în muncă. Astfel, conform propunerii, perioada de concediu medical ar trebui luată în considerare atunci când angajatul revine la muncă, pentru a nu pierde vechimea în profesie. Această inițiativă legislativă urmează să fie implementată în viitorul apropiat.