Este obligatoriu să vă ridicați carnetul de muncă, altfel nu vă puteți dovedi vechimea în muncă

Atenție! Vă puteți dovedi vechimea în muncă pentru perioadele muncite înainte de 31 decembrie 2010 doar cu ajutorul carnetelor de muncă. Dacă nu aveți carnetul de muncă, ar trebui să facă demersurile necesare pentru a-l prelua rapid ca să nu aveți parte de surprize neplăcute.

De exemplu, în Caraș-Severin, 8.008 de oameni nu și-au ridicat, încă, carnetele de muncă.

„Reamintim că acest carnet de muncă continuă să fie important pentru salariați sau foști salariați, chiar dacă, din data de 1 ianuarie 2011, a fost abrogată prevederea legală privind carnetul de muncă. Concluzionând, vechimea în muncă și în specialitate se dovedește cu două documente: carnetul de muncă până la 31 decembrie 2010, iar după această dată cu adeverințele eliberate de către angajatori și / sau ITM.

Dacă nu aveți carnetul de muncă acasă, atunci poate nu ar fi rău să vă interesați despre soarta lui pentru nu a avea surprize la depunerea dosarului pentru pensionare, la dovedirea vechimii în specialitate pentru vreun concurs sau alte situații care necesită prezența acestuia”, este mesajul transmis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin.

„Inspectoratele teritoriale de muncă sunt preocupate constant de identificarea mijloacelor practice de informare a angajaților în vederea eliberării carnetelor de muncă titularilor sau împuterniciților acestora. Periodic, situația carnetelor de muncă este comunicată public, pe site-urile instituțiilor și prin comunicate de presă, iar societățile angajatoare sunt contactate telefonic.

Știați că documentul principal, în baza căruia se dovedește stagiul de cotizare realizat înainte de data de 1 aprilie 2001, este carnetul de muncă? Cum puteți să ajutați și alte persoane?

Dacă aveți rude, prieteni sau cunoștințe care lucrează în străinătate, amintiți-le despre carnetele de muncă și despre importanța dovedirii perioadei lucrate în țară în perioada în care acest document era singura certificare a muncii desfășurate!”, recomanda, în urmă cu doi ani, Inspecția Muncii.

De ce este important să aveți carnetul de muncă?

Vă reamintim că, de ani de zile, dovada vechimii în muncă se face prin adeverințele de vechime, pe care le puteți obține de la angajatorii sau de la inspecțiile teritoriale de muncă, în subsidiar și contracost. Totuși, de ce este important să aveți carnetul de muncă? Ei bine, carnetul de muncă a fost folosit până la sfârșitul anului 2010, astfel că numai cu ajutorul lor puteți dovedi că ați muncit înainte de 31 ianuarie 2010.

Potrivit Codului Muncii, „vechimea în muncă acumulată până la data de 31 decembrie 2010, reconstituindu-se, la cererea persoanei în cazul în care nu posedă carnet de muncă la aceasta dată, şi nici o altă dovadă eliberată de angajator, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă.”