„Intenţionăm ca lansarea ofertei publice primare la Hidroelectrica să aibă loc în partea a doua a anului, respectiv în luna octombrie 2012, ulterior derulării ofertelor publice secundare ale Transelectrica, Transgaz şi Romgaz”, a precizat Vass, adăugând că, în prezent, „statul intenţionează să păstreze în proprietatea sa pachetul majoritar de acţiuni”.
„Aşteptările sunt mari, având în vedere importanţa Hidroelectrica în sistemul energetic naţional. Cred că listarea sa va fi un succes. Miniştrii Ioan Ariton şi Gheorghe Ialomiţianu şi secretarii de stat Borbely Caroly şi Bogdan Drăgoi dau greutate acestei comisii de coordonare a procesului de privatizare, alături de care am fost onorată cu încrederea profesională de a face parte. Voi face parte dintr-o echipă care, sub coordonarea MECMA, prin OPSPI, va pregăti şi monitoriza respectarea bunelor practici internaţionale şi integritatea procesului de privatizare, dar şi avizarea procedurilor pentru selectarea intermediarului autorizat. Aceeaşi comisie aprobă şi prospectul final de ofertă publică primară înainte de depunerea acestuia la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, avizează recomandările intermediarului, care, ulterior, sunt supuse aprobării Guvernului prin memorandum, pentru ca în final să fie mandataţi reprezentanţii statului în AGA Hidroelectrica SA”, a explicat Andreea Paul Vass.
Consilierul de stat arată că în acest moment contextul listării este mai favorabil decât anul trecut, iar activul Hidroelectrica este deosebit de atractiv în peisajul românesc, dând „ocazia unui pas accelerator al pozitivului economic românesc”.
„Aşteptările ofertei primare a Hidroelectrica sunt mari şi cred că vor creşte pe măsura elaborării raportului de evaluare, dar mai ales a raportului de sondare a interesului investiţional privind acţiunile acestei companii. Evident că un impact semnificativ îl vor avea condiţiile de piaţă financiară internă, dar mai ales internaţională, de la momentul ofertării pachetului de acţiuni nou emise, reprezentând 10% din capitalul social”, subliniază Vass.
Aceasta a precizat că „întreaga sumă rezultată din oferta publică primară va fi încasată de către Hidroelectrica, iar principalele programe de dezvoltare vizează creşterea puterii instalate prin punerea în funcţiune a unor hidrocentrale noi, alinierea operării unităţilor la standarde internaţionale şi creşterea siguranţei în operare, atragerea capitalului privat în proiecte hidroenergetice aflate în stadiu de proiecte, diversificarea activităţii prin punerea în funcţiune a unor unităţi bazate pe alte surse de energie regenerabilă”.
Andreea Paul Vass a arătat, pe de altă parte, că „mandatul pe care l-a primit de la premier este simplu de înţeles şi aplicat: apărarea interesului statului”, adăugând că participă la avizarea procedurilor pentru selectarea intermediarului autorizat sau a prospectului final de ofertă publică primară care sunt supuse aprobării Guvernului prin memorandum şi făcute publice, în vederea vânzării celor 10% de la Hidroelectrica pe Bursă. Aceasta a subliniat că „nu există nicio indemnizaţie sau altă formă de remuneraţie pentru membrii acestei comisii” şi că „nu se află în conflict de interese” în această comisie de coordonare a procesului de privatizare. „Nu este cazul meu. Nu a fost niciodată şi nici nu am de gând să mă apuc vreodată de mătrăşeli. Faptul că am un cumnat broker nu naşte niciun fel de conflict de interese cu participarea mea în comisia pentru coordonarea procesului de privatizare a Hidroelectrica. Gradul de generalitate este uriaş, iar participarea mea nu prezumă vreun profit al sau. Întreaga piaţă de capital va beneficia din plin de măsurile recente guvernamentale de vânzare a participaţiilor minoritare pe bursă. Cumnatul meu nu are cum să beneficieze în niciun fel de informaţie privilegiată”, a subliniat Vass.
Sursa: Agerpres