Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO a fost organizată în perioada 15-16 iunie. Evenimentul a debutat cu o cină e lucru, la care au participat și reprezentanții statelor partenere ale NATO – Finlanda, Suedia, Georgia și Ucraina.

În ceea ce privește discuțiile purtate, acestea s-au exact pe definirea pachetului decizional şi a perspectivelor strategice, care vor oferi substanță Summit-ului de la Madrid, de la sfârșitul acestei luni.

În același timp, oficialii prezenți au mai discutat și despre războiul din Ucraina, dar și despre posibilitatea creșterii sprijinului pentru partenerii estici. Miniștrii prezenți la reuniune au analizat de asemenea și perspectivele de dezvoltare ale parteneriatului strategic NATO-UE,  dar și rolul ambelor organizații pentru consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli. Totodată s-a mai discutat și abordarea provocărilor de securitate.

România susține aderarea Suediei și a Finlandei la UE

În cadrul discursului său, ministrul român, Vasile Dîncu a subliniat faptul că este necesar un nou construct și un nou fundament pentru postura NATO de descurajare și apărare pe flancul estic, la nivelul tuturor domeniilor operaționale.

În același timp, el a mai vorbit și despre impactul războiului declanșat de Rusia în Ucraina asupra securității Euro-Atlantică subliniind necesitatea menținerii solidarității aliate şi sprijinului pentru Ucraina.

Referitor la aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, Ministrul apărării naționale susține că sprijină un proces rapid în acest sens.

„Este necesar un nou construct și un nou fundament pentru postura NATO de descurajare și apărare pe flancul estic, la nivelul tuturor domeniilor operaționale. Trebuie să trecem de la o Prezență Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar. Avem speranța că Summit-ul de la Madrid va confirma angajamentul aliat pentru acest deziderat”, a declarat ministrul Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu, despre cerințele Agendei NATO 2030

La reuniune au mai fost prezentate și evoluțiile în planul eforturilor vizând partajarea echitabilă a responsabilităților (Burden Sharing/BS) la nivel aliat. În acest sens, oficialul român a evidențiat decizia României de a suplimenta bugetul alocat apărării la 2,5 % din PIB, începând cu anul 2023.

„Finanțarea comună se află în centrul succesului Alianței în îndeplinirea sarcinilor sale. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie clară de un angajament solid și adaptat la cerințele Agendei NATO 2030.

Am susținut cu fermitate propunerile Secretarului General de a crește bugetele finanțate în comun ale NATO, pentru a implementa deciziile adoptate la Summit-ul NATO din 2021”, a spus ministrul apărării.