MS mai are în vedere crearea unor centre de primiri urgenţe în zonele cu populaţie fluctuantă mare, cum ar fi zonele turistice, şi, pe de altă parte, stimularea consumului de medicamente generice.

"Avem în vedere o analiză a spitalelor desfiinţate, să vedem în ce măsură a fost nejustificată desfiinţarea lor şi dacă resursele tehnice şi umane sunt suficiente pentru a acoperi un anume nivel de competenţă al spitalului, şi dacă spitalul respectiv nu face parte din categoria acelora care să aibă contract cu Casa de Asigurări numai pentru a subzista. În aceste condiţii, spitalul va fi reînfiinţat", a spus Vasiel  Cepoi.
Ministerul are de asemenea îm vedere o limitare a numărului de paturi în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări. "Paturile fizice pot rămâne şi să se dezvolte într-un parteneriat public privat sau numai privat. Acesta este un obiectiv pe care trebuie să-l atingem. Trebuie să ajungem la nivelul mediei europene în cinci ani", a declarat ministrul.

Stimularea consumului de generice

Potrivit lui Vasile Cepoi, sunt medici care încearcă să pună semnul egal între mdicamentele generice şi medicamentele contrafăcute. "Vom încerca să transmitem mesaje prin programele de promovare a sănătăţii, inclusiv de stimulare a consumului de generice, pentru că, pentru pacient, este o economie", a spus acesta. 

Referitor la calitatea serviciilor medicilor de familie, Vasile Cepoi a precizat că i-a rugat pe reprezentanţii medicilor de familie să evalueze aspectele birocratice ale activităţii lor, pentru a se găsi o soluţie de reducere a acestora. "Sistemul este destul de informatizat, dar, cu toate acestea, este încă multă birocraţie. Reţeta electronică va reduce mult acest lucru", a ad[ugat Cepoi.

Sistemul de asigurări trebuie să fie reorganizat, nu desfiinţat

"Personal, nu cred că este o soluţie desfiinţarea sistemului de asigurări, dimpotrivă. Eu cred că o reorganizare a sistemului de asigurări de sănătate pentru creşterea eficienţei lui este soluţia. Asta înseamnă, pe de o parte, să se găsească resurse pentru plata asigurărilor celor un milion de persoane exceptate, pe de altă parte ar fi reducerea sau definirea corectă a pachetului de servicii medicale", crede Vasile Cepoi.

Totodată, ministrul e de părere că definirea pachetului de servicii trebuie anunţată din timp, pentru că "trebuie să dai populaţiei posibilitatea să găsească o soluţie alternativă, soluţia alternativă înseamnă asigurări voluntare". În final, Casa va rămâne sub coordonarea ministerului în etapa aceasta, iar proiectul de lege are în vedere reducerea monopolului acesteia. "Dacă reuşim să creăm acel sistem de asigurări cu coexistenţa celor două modalităţi privat şi public. Tehnic e destul de dificil de realizat acest lucru", spune Cepoi.

Întrebat câţi îşi vor permite o astfel de asigurare, ministrul a răspuns că aşa cum au dat deductibilitate fiscală nelimitată la medicina muncii, nu vede de ce nu s-ar putea da deductibilitate fiscală mai mare la asigurările de sănătate, "care ar aduce un beneficiu cert în îmbunătăţirea finanţării sistemului".

"Banii urmează asiguratul. El nu primeşte bani mai mulţi dacă se duce la privat sau la public. Sumele pe care le primeşte sunt aceleaşi, indiferent unde s-ar duce", a mai spsu Vasile Cepoi.