Adevărul despre varza roșie. Combinația sa de vitamine, antioxidanți și fibre o face să iasă în evidență în familia cruciferelor (în mare parte) verzi. Partea cea mai bună este că nu necesită multă pregătire – trebuie doar să o toci sau să o mărunțești și ești la jumătatea drumului către o salată.
Adevărul despre varza roșie. Superputerile nutriționale
La fel ca alte tipuri de varză, varza roșie este o sursă excelentă de fibre, vitamine și minerale, având în același timp un conținut foarte scăzut de calorii.
Potrivit nutriționistului Toby Amidor, „doar o cană de varză roșie mărunțită va asigura 44% din necesarul zilnic de vitamina C și 23% din necesarul zilnic de vitamina K”.
De asemenea, varza roșie este plină de antocianine, antioxidanți cu proprietăți impresionante de protejare a inimii și antiinflamatorii, responsabile și pentru culoarea sa violet intens, conform site-ului marthastewart.com.
„Varza roșie iese absolut în evidență datorită conținutului său de antocianine”, spune dieteticianul Lauren Manaker.
În timp ce toate tipurile de varză sunt bogate în nutrienți, varza roșie are o concentrație considerabil mai mare de antioxidanți. Acest lucru o face deosebit de bună pentru combaterea inflamației
Principalele beneficii pentru sănătate
Reduce riscul de cancer
Legumele crucifere, cum ar fi varza roșie, conțin glucozinolați, compuși cu o legătură bine stabilită cu prevenirea cancerului, spune Amidor. Studiile au arătat că acești compuși care conțin sulf au capacitatea de a modula stresul oxidativ și daunele inflamatorii din celule.
Combate inflamația
Vitamina C și antocianinele din varza roșie acționează ca antioxidanți puternici care combat radicalii liberi și reduc inflamația, legată de multe boli cronice.
Promovează sănătatea intestinală
Experții în nutriție sfătuiesc să se consume mai multe fibre, iar varza roșie este o sursă excelentă. Fibrele sale insolubile și proprietățile prebiotice promovează digestia sănătoasă și susțin un microbiom intestinal echilibrat.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Antocianinele din varza roșie au fost asociate cu un risc redus de boli cardiovasculare. Acești compuși s-au dovedit că au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale și a funcției vasculare
Susține sănătatea oaselor și a ochilor
Vitamina K din varza roșie susține rezistența oaselor, în timp ce antioxidanții precum luteina și zeaxantina protejează țesuturile oculare de daunele oxidative, spune Menaker.
Cele mai bune modalități de a consuma varză roșie
Un alt motiv pentru care varza roșie este o alegere excelentă în comparație cu alte tipuri de varză este că e mai ușor de consumat de cei mofturoși.
„Varza roșie are o aromă mai blândă, puțin mai dulce, ceea ce o face excelentă pentru mâncăruri crude, cum ar fi salatele. În plus, culoarea sa vibrantă face mesele mai atractive din punct de vedere vizual”, spune Manaker.
Cel mai bun mod de a prepara varza roșie
Pentru a-i păstra nutrienții, cel mai bine este să savurați varza roșie în formă crudă sau doar ușor gătită. Experții recomandă evitarea fierberii prelungite pentru a păstra toate vitaminele solubile în apă care se pot pierde în timpul gătitului.
Gătirea la abur, sotarea sunt opțiuni mai bune dacă preferați varza roșie gătită. Puteți condimenta ușor varza crudă cu un dressing cremos pe bază de iaurt sau cu vinegretă ușoară cu ulei de măsline.