Bolojan schimbă regulile pensiilor speciale și oprește pensionarea timpurie a magistraților
Premierul Ilie Bolojan a adus din nou în atenția publică problema pensionărilor timpurii în rândul magistraților, pe care le consideră o vulnerabilitate serioasă pentru sistemul de pensii din România. Vineri, într-o declarație publică, șeful Guvernului a subliniat că situația actuală a ajuns într-un punct critic, fiind nevoie urgentă de reformă.
„Avem câteva realităţi care nu pot fi contestate: o pensionare prea rapidă a magistraţilor. Se pensionează, în general, la 48 de ani”, a declarat premierul.
Potrivit datelor analizate de Ilie Bolojan în perioada în care a deținut funcția de președinte interimar, 90% dintre magistrați aleg să se retragă din activitate la această vârstă, ceea ce pune presiune pe bugetul public.
Reforma pensiilor speciale, prioritate pe agenda Guvernului
Premierul a anunțat că Guvernul va adopta la finalul lunii iulie al doilea pachet de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, iar reforma pensiilor speciale va ocupa un loc central în acest pachet.
„Al doilea pachet de măsuri va remedia situaţia pensiilor speciale”, a transmis Bolojan, care a explicat că noile prevederi vor viza inclusiv vârsta standard de pensionare.
Ilie Bolojan a subliniat că, în opinia sa, pensionarea la vârsta de 65 de ani trebuie să devină o regulă generală pentru toate profesiile, cu excepția celor unde este necesară o forță fizică deosebită.
„Pentru toate celelalte profesii să fie întotdeauna vârsta standard (…) În câţiva ani de zile, nu vom mai avea cine să ne plătească pensiile”, a avertizat premierul, făcând apel la responsabilitate și solidaritate între generații.

Modificarea modului de calcul al pensiei magistraților
Bolojan a atras atenția și asupra modului în care se calculează pensia magistraților, explicând că există o prevedere legală care permite ca pensia să fie la nivelul ultimului salariu încasat.
„Pensia este 80% din salariul brut, dar nu mai mult de ultimul salariu. Asta înseamnă că pensia este, de fapt, cât ultimul salariu.
Mai există undeva în spaţiul public aşa ceva? Eu nu cred că există aşa ceva”, a spus premierul, sugerând că această situație trebuie reglementată pentru a elimina inechitățile.
Schimbările anunțate de premier urmează să fie incluse într-un nou pachet legislativ, care, potrivit lui Ilie Bolojan, va fi prezentat și adoptat până la finalul lunii iulie. Obiectivul declarat al Guvernului este de a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii și de a elimina privilegiile nejustificate, astfel încât sistemul să fie „corect și sustenabil pe termen lung”.