Reforma bugetară intră într-o nouă etapă, potrivit consilierului onorific al premierului, Ionuț Dumitru. Într-un interviu acordat postului Digi24, acesta a detaliat al doilea pachet de măsuri care urmează să fie lansat la finalul lunii iulie.
Pensiile speciale, instituțiile publice, primăriile și ANAF vor fi în centrul acestor reforme, cu accent pe eficientizarea cheltuielilor și o colectare mai riguroasă a taxelor. Consilierul atrage atenția asupra problemelor structurale și cere o abordare mai radicală, în special în cazul ANAF.
Ionuț Dumitru, despre reforma bugetară și măsurile pentru reducerea cheltuielilor publice
Reforma bugetară anunțată de Guvern se va concentra, în prima fază, pe modul în care sunt utilizați banii publici. Potrivit lui Ionuț Dumitru, în centrul pachetului de măsuri se află reforme structurale ce urmăresc eficientizarea sistemului bugetar.
Elementele vizate includ pensiile speciale, achizițiile publice și activitatea companiilor de stat. De asemenea, va fi analizat modul în care sunt gestionate resursele financiare în cadrul instituțiilor publice, în special prin prisma consiliilor de administrație.
„A doua jumătate a acestei luni, la sfârșitul lunii iulie, vine cu pachetul doi, care vrea să atace problema asta de reforme structurale, în primul rând pe partea de cheltuieli, de îmbunătățire a eficienței banilor publici.
Tot ce înseamnă bani în instituții publice, modul în care ei sunt cheltuiți, achiziții publice, companii de stat, vedem consilii de administrație, tot felul de exemple”, a afirmat Ionuț Dumitru pentru Digi24.
Pensiile speciale și sistemul de justiție, sub lupa reformei
Pensiile speciale și sistemul de justiție sunt considerate zone unde cheltuielile publice sunt ineficiente. Ionuț Dumitru a atras atenția asupra vârstei reduse de pensionare a unor categorii profesionale, în special magistrați, precum și asupra nivelului veniturilor acestora. El a explicat că aceste pensii reprezintă privilegii și nu reflectă eficiența sistemului.
„Văd pensionări la 40 și ceva de ani, văd venituri foarte mari după standarde românești și rezultate discutabile, ca să nu folosim un termen mai dur. Și atunci este absolut clar că sunt ineficienți.
Adică bagi resurse foarte mari și creezi chiar adevărate privilegii, că nu le poți numi altfel. Pensionare la 40 și ceva de ani, 50 de ani nu poate fi decât un privilegiu după orice standard, dar rezultatele sunt slabe și cetățenii văd lucrul acesta”, a spus Dumitru.
Primăriile și UAT-urile, acuzate de lipsa autofinanțării
O altă componentă a reformei o reprezintă reorganizarea unităților administrativ-teritoriale. Consilierul premierului afirmă că multe dintre acestea funcționează fără surse proprii de finanțare.

În lipsa unui mecanism clar de monitorizare a cheltuielilor, resursele primite de la bugetul de stat sunt adesea direcționate fără o analiză riguroasă a necesităților reale.
„Trebuie să ajungi la discuția de câte UAT-uri are nevoie România, de câți salariați ai nevoie într-un UAT sau într-o primărie, într-o instituție publică la modul general, pentru că în momentul de față noi nu avem răspuns la această întrebare.
Multe din aceste UAT-uri nu se finanțează, nu au autofinanțare, nu au resurse, primesc resurse de la bugetul statului și nu le monitorizează nimeni modul în care folosesc resursele publice, care sunt proiectele pe care le finanțează, dacă ele sunt cu adevărat necesare comunității sau nu”, spune consilierul.
Reorganizări majore anunțate de Guvern: personal redus, taxe noi și reguli stricte
Premierul Ilie Bolojan a prezentat, la rândul său, principalele direcții ale celui de-al doilea pachet de reforme. Acestea includ reducerea personalului din administrația locală, limitarea sporurilor din spitale, introducerea unui nou impozit pentru vehiculele poluante și reguli mai stricte privind pensiile speciale.
Scopul declarat al Guvernului este acela de a asigura o disciplină fiscală mai bună și de a limita risipa din sectorul public.