Reforma pensiilor speciale pentru magistrați, o prioritate pentru justiție și echitate socială
Crin Antonescu, candidatul susținut de coaliția de guvernare pentru alegerile prezidențiale, lansează un mesaj dur și hotărât în privința sistemului de pensii speciale din justiție.
Fostul lider politic critică aspru practica pensionării anticipate în rândul magistraților, considerând-o una dintre cauzele majore ale blocajelor din sistemul judiciar românesc.

Vârsta de pensionare: de la 48 la 65 de ani
Într-o postare publicată pe rețelele sociale, Crin Antonescu își exprimă indignarea față de posibilitatea ca un magistrat să se retragă din activitate la doar 48 de ani. În opinia sa, această realitate contribuie direct la deficitul de personal din instanțe și la întârzierile majore în soluționarea dosarelor. El propune ca vârsta de pensionare pentru această categorie profesională să fie adusă la un nivel rezonabil – 65 de ani – în linie cu celelalte profesii esențiale din stat.
”Să ţii cu dinţii să ieşi la pensie la 48 de ani, ca magistrat, este un gest imoral. Magistraţii care intră în sistem trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, nu la 48 ca acum. Din cauza acestor pensionări aberante, suntem într-o permanentă criză de personal, iar românii aşteaptă cu anii în procese să li se facă dreptate”, arată candidatul coaliţiei, într-un mesaj pe Facebook.
CSM, acuzat de pasivitate în fața abuzurilor
Crin Antonescu nu ezită să critice și reacțiile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), instituție pe care o acuză că se mobilizează doar în chestiuni care afectează direct interesele materiale ale magistraților, ignorând problemele reale cu care se confruntă cetățenii în fața instanțelor.
”Nu am văzut CSM să reacţioneze atunci când românii sunt umiliţi prin tribunale sau când se comit abuzuri în justiţie. În schimb, sar ca arşi atunci când vine vorba de ei şi de banii lor. Oamenii nu mai pot tolera astfel de nedreptăţi. Respect foarte mult magistraţii. Consider că justiţia este esenţială pentru un stat democratic, dar nu pot fi de acord ca ţara mea să piardă la nesfârşit bani. Voi merge până la capăt cu modificările la pensiile speciale ale magistraţilor”, promite Antonescu.
Crin Antonescu își reafirmă angajamentul de a duce până la capăt reforma pensiilor speciale, considerând că independența justiției trebuie dublată de responsabilitate și echilibru. În viziunea sa, o justiție funcțională presupune nu doar drepturi garantate pentru magistrați, ci și obligația ca aceștia să contribuie echitabil la buna funcționare a societății.
Crin Antonescu anunță măsuri ferme
Acesta a făcut publică o decizie majoră care vizează reformarea sistemului de pensii speciale pentru magistrați. În urma unei ședințe intense a coaliției, Antonescu a declarat că un proiect legislativ va fi înaintat marți Parlamentului, proiect care stabilește un nou cadru pentru pensionarea magistraților: vârsta standard va fi de 65 de ani pentru noii intrați în sistem.
„Aş vrea doar să vă anunţ un lucru care s-a decis acum, şi după aceea n-am să iau întrebări deocamdată, doar acest anunţ. Există o sumă de cel puţin 230 de milioane de euro care sunt blocaţi din PNRR. Acestea sunt bani care se cuvin tuturor românilor şi nu pot rămâne blocaţi fără că măsurile pe care guvernul România trebuie să le ia să fie adoptate. Am solicitat cu fermitate azi coaliţiei de guvernare, la această dimineaţă, să terminăm odată cu pensiile speciale din magistratură, cu vârstele de pensionare diferite, pentru că vreau să există un principiu de echitate pentru toţi cetăţenii acestei ţări”, a explicat Crin Antonescu, după şedinţa coaliţiei, scrie News.ro.
Inițiativa vine în contextul în care peste 230 de milioane de euro din fondurile PNRR sunt în prezent blocați, iar una dintre condițiile pentru deblocarea acestora o reprezintă tocmai reforma pensiilor speciale. Antonescu a insistat că acești bani sunt „ai românilor” și nu pot fi sacrificați din cauza tergiversării unor măsuri esențiale.