Ministerul Muncii a prezentat sistemul de recalculare a pensiilor, incluzând principiile, formula de calcul, tipurile și termenele de majorare a acestora.

Egalizarea vârstei de pensionare între sexe este avută în vedere, iar femeile cu copii se pensionează mai devreme.

Actul normativ privind recalcularea pensiilor a fost aprobat de Guvern și Parlament și este programat pentru septembrie.

Aceasta reprezintă cea mai amplă reformă a pensiilor de la recalcularea din 2010. Proiectul a fost elaborat în colaborare cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, care au confirmat sustenabilitatea sa și impactul pozitiv asupra stabilității sistemului de pensii din România.

Egalizarea vârstei standard de pensionare între sexe

Se propune egalizarea vârstei standard de pensionare între sexe, la 65 de ani, până în 2035.

La acest moment, femeile se pensionează la 63 de ani, cu o ajustare până în 2030. Conform proiectului de lege, noua eșalonare a vârstei standard pentru femei va fi implementată până în 2035, respectând criteriile din document.

De asemenea, proiectul de lege ia în considerare recomandarea din PNRR privind menținerea în activitate a angajaților până la 70 de ani, cu acordul angajatorului.

pensie, pensionari
Schimbări privind vârsta de pensionare în România / SURSA FOTO: Dreamstime

Femeile pot cere o reducere a vârstei standard de pensionare

Totodată, pentru femeile cu copii, se propune o reducere a vârstei standard de pensionare. Mai exact, femeile care au crescut copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare conform unei scheme stabilitate.

Această schemă presupune:

  • 6 luni pentru primul copil
  • un an pentru doi copii
  • continuă cu reducerea până la 3 ani și 6 luni pentru 7 copii.

Această reducere se aplică și în cazul copiilor adoptați și crescuți timp de cel puțin 13 ani, arată digieconomic.ro.

Ce trebuie făcut pentru a avea parte de acest beneficiu

Pentru a obține acest beneficiu, femeile trebuie să prezinte certificatele de naștere ale copiilor. Ele trebuie să ofere și o declarație sub semnătură proprie. Prin aceasta, confirmă că au crescut copiii până la vârsta de 16 ani.

Acest mod de procedură a fost folosit și în timpul implementării legii nr. 19/2000. Reducerea poate fi combinată cu reducerile bazate pe grupurile de muncă.

Mecanismul de majorare a pensiilor

Un alt aspect important este legat de majorarea pensiilor. Mecanismul de majorare al pensiilor se bazează pe rata medie anuală a inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Valoarea punctului de pensie pentru 2023, 1.785 lei, crește cu 13,8% în 2024, ajungând la 2.032 lei.

Valoarea punctului de referință, la intrarea în vigoare a noii legi, va fi de 81 lei. Majorarea pensiilor are loc în ianuarie și se bazează pe cea mai avantajoasă dintre creșterea veniturilor din contribuții sau rata inflației. Negocierile cu Comisia Europeană au inclus solicitarea implicării unui organism de experți pentru revizuirea periodică a reformei, asigurând sustenabilitatea pe termen lung.