Vârsta de pensionare ar putea crește

Planul Guvernului este să crească vârsta de pensionare, care acum, în noua lege a pensiilor, este reglementată la 65 de ani.

”Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maximum 3 ani”, se arată în noua lege a pensionării.

Fostul ministrul de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, a explicat la Antena 3 CNN, că mulți români vor fi munci până la 70 de ani.

”Cei cu pensii mai mici vor fi nevoiți să lucreze până la 70 de ani pentru că pensia nu o sa fie suficientă pentru acoperirea cheltuielilor.

Dar, prin faptul că vor indexa, de la 1 ianuarie, cu 13,8%, este sub nivelul ratei inflației din 2022 care a fost 16,4%, și nu se ia în considerare rata inflației din 2023”, a spus Ialomițianu.

Noua formulă de calcul pentru pensiilor este valoarea punctului de referință (VPR) înmulţit cu numărul de puncte de pensie pe care le aveți în decizia de pensionare. În acest mod, fiecare pensionar român îşi poate calcula singur noua pensie pe care o va primi din 2024.

Pentru românii care nu ştiu valoarea punctului de referință (VPR), acesta este egal cu punctul de pensie, care în 2024 va fi acesta 2.031 lei. Dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% așa cum spune premierul Marcel Ciolacu, împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.

VPR x numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) = 2031 : 25 = 81.

După ce a fost calculat VPR, trebuie înmulțit 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare. Se obține, astfel, pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.

Recalcularea pensiilor este așteptată ca pâinea caldă

Pensionarii așteaptă cu sufletul la gură recalcularea pensiilor. Dar și rezolvarea inechităților din sistem. Noua lege a pensiilor a ajuns deja la Camera Deputaților, care este for decizional.

În noua lege a pensiilor vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare.

(2) Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

(3) Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în tabelul aflat la sfârșitul articolului.