El a făcut această declaraţie după întâlnirea cu liderul partidului spaniol ecologist-comunist Stânga Unită (IU), Albert Garzon, o altă formaţiune care participă în prezent la negocierile pentru constituirea unei coaliţii a stângii spaniole, după ce alegerile legislative din decembrie au condus la un parlament foarte fragmentat care încă nu a permis constituirea unei coaliţii de guvernare.

”Spania a fost mereu unul dintre cele mai importante câmpuri de bătălie ale democraţiei în Europa, încă din 1936”, a spus Varoufakis, venit la Madrid pentru a participa la o conferinţă anti-austeritate. El a susţinut acolo că troica creditorilor internaţionali a 'terorizat' spaniolii pentru a-i determina să nu voteze un guvern ce s-ar opune 'establishment-ului' de la Bruxelles. Adept al unei linii dure împotriva politicilor economice neoliberale, Varoufakis a părăsit executivul de la Atena, dezamăgit de faptul că premierul Alexis Tsipras a acceptat în cele din urmă condiţiile creditorilor internaţionali pentru un nou plan de asistenţă financiară, deşi populaţia greacă s-a pronunţat prin referendum împotriva acceptării acestor condiţii.

În declaraţiile sale date la Madrid, el a subliniat că în prezent niciun guvern din statele Uniunii Europene nu poate acţiona independent de Bruxelles, motiv pentru care s-a pronunţat în favoarea unui nou plan pentru Europa. (Sursa: Agerpres)