S-a descoperit primul caz de variola maimuţei în Italia, la un bărbat. Acesta a revenit în Italia din vacanța petrecută în Insulele Canare și din cauza simptomelor pe care le prezenta s-a dus la urgență, la spitalul Spallanzani din Roma.

În acest moment, bărbatul din Italia se află în izolare, în stare generală bună, iar investigațiile epidemiologice și depistarea contacților sunt în curs de desfășurare.

„Tabloul clinic a fost caracteristic, iar virusul variolei maimuței a fost identificat rapid prin tehnici moleculare și secvențiere genetică din probe de leziuni cutanate”, a informat spitalul, conform ANSA.

Cum se transmite variola maimuței

În afară de acest bărbat, mai există alte două cazuri suspecte de variola maimuței. Ele se află sub investigația medicilor de la spitalul Spallanzani din Roma. Suspecții nu au, conform spitalului, semne clinice grave. Spallanzani susține că virusul se transmite prin picături de salivă și prin contactul cu răni infectate sau fluide biologice.

Trebuie subliniat că Organizația Mondială a Sănătății monitorizează evoluția rapidă a situației, după ce primele cazurile au fost raportate de la începutul lunii mai în Marea Britanie, Spania și Statele Unite. OMS nu a venit cu restricții de călătorie sau în contextul schimburilor comerciale cu Regatul Unit, pe baza informațiilor disponibile în acest moment.

Trebuie spus că virusul, cunoscut și sub denumirea variola maimuței este o boală „foarte rară” care se prezintă în general cu „febră, mialgie, limfadenopatie (ganglioni umflați) și o erupție pe mâini și pe față, asemănătoare cu varicela”. Starea de sănătate a pacienților suspecți evoluează „favorabil”, deși trebuie ținuți sub observație.

Unde s-a înregistrat primul caz al unei persoane infectate cu temutul virus

În general, spun cei de la Spallanzani, „transmiterea sa se face pe cale respiratorie”, dar, având în vedere caracteristicile celor 23 de cazuri analizate, se bănuiește că posibila contagiune ar fi putut avea loc prin contact sexual.

În Spania au fost deja identificate opt persoane infectate cu virusul respectiv, iar în Portugalia au fost înregistrate cinci cazuri în ultima perioadă. Menționăm faptul că patru cazuri depistate în Marea Britanie s-au autoidentificat ca fiind homosexuali sau bisexuali, a transmis Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (UKHSA – UK Health Security Agency).

Amintim faptul că, la începutul lunii mai, un cetățean britanic a fost diagnosticat cu variola maimuţei, despre care se crede că ar avea legătură cu călătoriile în Africa de Vest.