Vara este anotimpul camerelor foto, iar producătorii s-au grăbit să lanseze noi modele, înainte de începutul perioadei concediilor. Între cine şi cu ce se dă bătalia pe singura piaţă care a crescut în primul trimestru din 2010?

Piaţa foto este singura care a înregistrat o uşoară creştere în primul trimestru al acestui an, 2,5%, faţă de perioada similară din 2009, conform unui studiu al companiei de cercetare GfK, iar în perioada următoare se aşteaptă ca vânzările de aparate foto să crească considerabil.

„Estimăm că în vară vânzarea va fi cu peste 30%-40% faţă de celelalte perioade ale anului, aparatul foto fiind un produs ce se achiziţionează cel mai mult în perioada vacanţelor“, potrivit lui Marius Dinu, product manager Foto Video eMAG.

Aşadar, sectorul foto începe să-şi revină, iar producătorii de aparate de fotografiat încearcă să deschidă apetitul românilor cu un nou tip de camere foto.

Sony, Samsung şi Panasonic au prezentat, în decurs de numai câteva zile, cele mai noi aparate foto care au în comun, pe lângă numărul mare de megapixeli şi uşurinţa în utilizare, corpul de compacte şi lentilele interschimbabile.

Sony a prezentat modelele NEX-5 şi NEX-3, Samsung a introdus modelul NX10, iar Panasonic a lansat Lumix DMC-TZ10 şi Lumix G2. Toate aceste camere au aspectul unei camere foto compacte obişnuite, diferenţa fiind că acestea vin cu lentile interschimbabile.

Cel mai mic şi cel mai uşor

„Noile camere foto se înscriu într-o categorie nouă pe piaţa din România, ele combină funcţionalităţile unui aparat compact cu cele ale unui DSLR (Digital Single Lens Reflex). Ne aşteptăm ca  apetitul pentru aceste produse să crească şi să ajute la dezvoltarea unui nou segment în România“, a declarat Taiju Ishikawa, branch manager al Sony în România, la prezentarea celor două camere.

Aparatul Sony NEX-5 este, potrivit niponilor, cel mai mic şi mai uşor aparat foto cu lentile interschimbabile din lume.

Dimensiunea foarte redusă a camerei se explică prin eliminarea sistemului mecanic cu oglindă, sistem la care au renunţat şi cei de la  Samsung.

Noul model Samsung NX10 deţine structura unui model DSLR încorporată unei camere digitale, integrând cu succes senzorul CMOS APS-C cu obiective interschimbabile, fără oglindă. Astfel, dacă un DSLR cu un senzor de imagine similar cântăreşte aproximativ 600-650 de grame, noul model de la Samsung are o greutate de doar 350 de grame.

Seria G Micro System Panasonic a ajuns deja la cea de-a treia generaţie de camere foto cu lentile interschimbabile, fără oglinzi, iar japonezii pun accent pe uşurinţa în utilizare. Camera Lumix DMC-G2 G2 a fost concepută special pentru cei care vor să facă fotografii perfecte fără prea mult efort, folosind doar ecranul tactil foarte intuitiv al camerei. Utilizatorii nu trebuie decât să apese cu vârful degetului pe ecranul LCD al camerei atunci când în cadru se află subiectul ce trebuie fotografiat, iar aparatul se ocupă singur atât de focalizare, cât şi de declanşare.

La modă, aparatele foto care filmează HD

Acest nou tip de aparate înregistrează clipuri video chiar şi la o calitate Full HD, o funcţie pe care  puţine camere DSLR o încorporează, şi care este din ce în ce mai importantă pentru utilizatori.

„Sunt preferate aparatele cu peste 12 megapixeli şi cu zoom optic peste 4x şi mai nou aparatele care pot filma şi la calitate High Definition, astfel clientul poate realiza cu un singur aparat şi fotografii şi filme HD“, ne-a declarat Marius Dinu.

Deşi aparatele DSLR au preţuri din ce în ce mai accesibile, noile modele lansate pe piaţă au şansa să se impună foarte rapid, având în vedere că permit montarea de obiective şi de la alţi producători cu ajutorul unui adaptor special.

40% ar putea fi creşterea vânzărilor de aparate foto la retailerul online eMAG, în această vară, potrivit lui Marius Dinu, product manager Foto Video

Marile speranţe

214-52643-29_sonynex5_22.jpgSony NEX-5
Ecran: Afişaj: LCD de 3 inci (7,5 cm)
Rezoluţie: 14,2 MP
Gama ISO: 200-12.800
Filmare: AVCHD Full HD, 17 Mbps şi MP4 la 12 Mbps/MP4 720p la 9 Mbps
Fotografiere continuă: până la 2,3 cps/7 cps
Zoom digital: 10x
Preţ: 650 euro
Magazin: disponibil din luna iulie.

214-52644-29_samsungnx10_22.jpgSamsung NX10
Ecran: OLED de 3 inci (7,5 cm)
Rezoluţie: 14,6 MP
Gama ISO: 100-3.200
Filmare: 720p HD Video Recording MP4 (codec H.264) la 30 fps
Fotografiere continuă: 3 fps
Zoom digital: Nu
Preţ: 2.899 lei
Magazin: www.popstore.ro
 
214-52645-29_panasonicg2_22.jpgPanasonic Lumix G2
Ecran: TFT LCD de 3 inci (7,5 cm)
Rezoluţie: 12,1 MP
Gama ISO: 100-6.400
Filmare: AVCHD
Fotografiere continuă: 7 imagini RAW, JPEG nelimitate
Zoom digital: până la 4x
Preţ: 800 dolari
Magazin: www.amazon.com