Piaţa aparatelor foto nu traversează o perioadă prea bună. Aceasta a cunoscut o scădere de 14,6 procente anul trecut comparativ cu 2015, fiind estimată la 25 de milioane de euro, conform studiului GfK Temax. Tot mai mulţi oameni preferă camerele foto din telefonul mobil, însă pasionaţii de fotografie şi amatorii de călătorii nu se bazează niciodată pe acestea, chiar dacă sunt din ce în ce mai performante.

Una dintre cele mai aşteptate camere foto de anul aceasta a fost Panasonic Lumix GH5. Disponibilă de săptămâna aceasta şi în România, Lumix GH5 este prima cameră mirrorless (DSLM) din lume care poate înregistra imagini video de înaltă precizie, fluide, la rezoluţia 4K 60p/50p şi care poate reproduce fidel imagini video 4K. Noua funcţie 6K Photo dezvoltată de Panasonic permite extragerea de imagini statice de aproximativ 18 megapixeli dintr-o imagine video cu definiţie extrem de înaltă şi cu o rezoluţie de aproape nouă ori mai ridicată decât Full HD. În plus, o fotografie 4K, echivalentă cu aproximativ 8 megapixeli, poate fi extrasă dintr-o înregistrare video la 60 cadre pe secundă. Panasonic Lumix GH5 are un preţ de 8.900 lei. 

Lider pe piaţa aparatelor foto digitale cu obiective interschimbabile este Canon. Japonezii deţin această poziţie de 14 ani. În 2003, Canon a introdus EOS 300D Digital. Acest aparat foto cu preţ avantajos şi design compact a obţinut cea mai mare cotă de piaţă la nivel internaţional şi a pus bazele dezvoltării pieţei aparatelor DSLR. De atunci, Canon a continuat să lanseze produse de impact care au deschis drumul pentru înregistrarea clipurilor video DSLR. În martie 2016, compania a lansat modelul EOS 80D pentru amatorii avansaţi, care dispune de o calitate excelentă a imaginii şi operare uşoară în momentul înregistrării clipurilor video. Modelul este disponibil şi în ţara noastră la un preţ de 5.000 de lei.

În prezent, foarte dorite sunt aparatele care dispun de funcţie Wi-Fi sau NFC, prin intermediul cărora utilizatorii pot trimite fotografiile din aparat pe alte dispozitive mobile. Unul dintre cele mai interesante aparate din acest segment este Nikon Coolpix P900. Aparatul are un zoom optic de 83x care permite fotografierea unui subiect extrem de îndepărtat. Un astfel de aparat se pretează pentru orice fel de abordare fotografică, de la fotoreportaj la portrete sau peisaje.  Preţul acestui aparat este 2.800 lei.

 

Nikon Coolpix P900
Tip    Bridge
Rezoluţie    16.1 MP
Format Fişiere     JPEG, MOV
Rezoluţie maximă    4.608 x 3.456 pixeli
 Înregistrare Video    Full HD 
Zoom optic    83x
Preţ    2.600 lei
Magazin    evoMAG.ro

Panasonic Lumix GH5
Tip    DSLM
Rezoluţie 
înregistrată    5.184 x 3.888 pixeli
Format fişiere    JPEG (EXIF V2.31), 
RAW (Panasonic RW2)
Înregistrare video    Da
Capacitate rafală    12.0 fps
Preţ    8.900 lei
Magazin    f64.ro

 

Canon EOS 80D
Tip    DSLR 
Rezoluţie efectivă    24.2 MP
Format fişiere    JPG, RAW, 
EXIF MPEG-4, H.264
Rezoluţii înregistrate    6.000 x 4.000 pixeli
Înregistrare video    Full HD
Preţ    5.000 lei
Magazin    eMAG.ro