Vânzările Volkswagen, cel mai mare producător auto european, au înregistrat luna trecută un declin de 0,8%, la 288.221 unităţi, în timp ce cota sa de piaţă în Europa a scăzut de la 26,1% în octombrie 2014 la 25,2%.

Şi alte branduri ale grupului german au raportat scăderi ale livrărilor: Seat (11,2%), Skoda (2,9%), Volkswagen (0,4%). Totuşi, brandurile premium Audi şi Porsche au înregistrat creşteri ale vânzărilor de 3,5% şi, respectiv, 13,3% în octombrie.

Luna trecută, cele mai semnificative creşteri ale livrărilor în Europa au fost raportate de companiile germane Daimler (20,9%) şi BMW (12,8%) şi de grupul Fiat Chrysler Automobiles (7,7%). Producătorii auto francezi PSA Peugeot Citroen şi Renault au înregistrat scăderi de 1,5% şi, respectiv, 0,4%.

În primele zece luni din acest an, vânzările grupului Volkswagen au crescut cu 6,5%, la 2,98 milioane de vehicule, dar cota sa de piaţă a scăzut de la 25,4% în perioada ianuarie – octombrie 2014 la 25%.

Şi alţi producători auto importanţi au raportat creşteri în perioada ianuarie – octombrie 2015: Daimler (17,5%), BMW (11,9%), Fiat Chrysler Automobiles (12,9%), Renault (7,1%) şi PSA Peugeot Citroen (4,2%).

Statisticile vizează pieţele auto din 29 de state europene, din care 26 provin din Uniunea Europeană, fără Malta, iar trei state sunt participante la Acordul European de Comerţ Liber (EFTA), respectiv Islanda, Norvegia şi Elveţia.

Săptămâna trecută, Volkswagen a recunoscut că a subestimat consumul de combustibil şi nivelul emisiilor de dioxid de carbon pentru aproximativ 800.000 de maşini, mărcile VW, Seat, Skoda şi Audi, vândute în Europa. De asemenea, Volkswagen a admis că a găsit pentru prima dată indicii privind modificarea nivelului emisiilor şi la vehiculele echipate cu motoare pe benzină, extinzând un scandal care până acum se concentra pe motoarele diesel.

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania. AGERPRES