Creşterea considerabilă faţă de anul trecut, când s-au comercializat doar 780.674 de discuri în acest format, arată o revenire neaşteptată a vinilului în această industrie dominată de peste 20 de ani de formatul digital. În această ordine de idei, se poate menţiona şi primirea bună de care s-a bucurat 'The Endless River', ultimul disc al formaţiei Pink Floyd, lansat săptămâna trecută, şi din care s-au comercializat deja 6.000 de copii.

Desigur, recordul înregistrat acum de discurile de vinil este foarte departe de totalul de un miliard la care au ajuns descărcările de pe platforma digitală Spotify înregistrate la începutul săptămânii de cel mai recent disc al grupului britanic One Direction.

'Cu cinci ani în urmă, comerţul cu discuri de vinil era evaluat la trei milioane de lire pe an (3,7 milioane de euro), iar în prezent a ajuns la aproximativ 20 de milioane de lire (25 de milioane de euro)', a declarat, pentru BBC, directorul de la Official UK Charts Company, Martin Talbot, pentru care această evoluţie este 'ceva fantastic'.

În Marea Britanie, cel mai vândut disc de vinil în anul 2014 este 'AM' al formaţiei britanice Arctic Monkeys, apărut anul trecut.

SURSA: Agerpres