Astfel, analizand o medie a performantelor realizate de fondurile membre UNOPC (Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv) rezulta o crestere anualizata pe total piata de 47,8%, respectiv 12,9% pe primele cinci luni ale anului. Prin comparatie, dobanzile bancare la termen s-au situat in aceasta perioada in jurul a 35 – 36%. Tinand cont de rata inflatiei, care a fost de 12,9% de la inceputul anului, o persoana care ar fi investit zece milioane de lei in primele zile ale lui 2001 ar fi obtinut dupa cinci luni un profit in termeni reali de 1.356.500 lei. Daca aceeasi suma ar fi fost, de exemplu, investita in titluri ale Fondului de Comert Exterior, profitul obtinut s-ar fi situat la circa 1,6 milioane lei.
Desi sunt purtatoare de dobanzi mai mari decat media bancara, titlurile de stat pentru populatie n-au reusit sa depaseasca performantele fondurilor. Ultima emisiune de instrumente garantate de stat a fost oferita celor interesati la o dobanda de 39%, inferioara estimarilor anualizate ale unitatilor de investitie ale fondurilor, dar si performantelor dupa cinci luni. Pe de alta parte, emisiuni de titluri de stat nu au loc regulat, astfel ca e greu de stabilit un randament pe o perioada determinata ca aceea luata in calcul.
Nici investitiile in valuta nu s-au dovedit mai profitabile in aceasta perioada, de la inceputul anului devalorizarea leului fiind de doar 10,9%. Astfel, la 3 ianuarie 2001 se putea cumpara, cu 10 milioane de lei, suma de 385,4 dolari (curs 25,9944 lei/un dolar). Schimbati din nou in lei la cursul de la sfarsitul lunii mai (28.794 lei), suma ar fi adus detinatorului un plus de 1.081.791 lei, un randament din nou mai mic decat investitia in fondurile mutuale.
Ultima comparatie este cea cu investitia in aur. Un gram de aur era cotat de BNR la sfarsitul anului trecut la 227.264 lei, iar astazi valoreaza 252.448 lei. La exemplul luat in calcul, cu 10 milioane de lei se puteau cumpara cu cinci luni in urma 44 de grame de aur, care rascumparate la sfarsitul lunii mai ar fi adus un castig de 1.107.712 lei. Tinand cont de rata inflatiei, in termeni reali, randamentul este si mai scazut.