Adversarii politici ai lui Blair si presa britanica trag cu toate tunurile in premier, dezvaluind ca, intamplator sau nu, cu doar cateva luni inainte de semnarea scrisorii, Partidul Laburist (partidul domnului Blair) primise o donatie de 125.000 lire sterline de la Lakshmi Mittal (proprietarul companiei LNM Holdings). Valuri mari pe Tamisa. La prima vedere este o afacere pur britanica. In mod normal, valurile de pe Tamisa nu ar trebui sa ajunga pana pe Dunare. Dar, nu este exclus ca scandalul sa ia amploare si in Romania. Evident sub alte forme, mai precis la scandalul britanic se pot atasa unele de tip dambovitean. Iar primele semne exista deja. Mai mult sau mai putin agresiv incep sa se puna in discutie clauzele contractuale ale privatizarii Sidex. Se afirma, mai mult sau mai putin voalat, ca actul de privatizare a inclus prea multe facilitati pentru cumparator. Si totusi, clauzele contractuale sunt clare. Ele includ, este adevarat, facilitati fiscale si vamale, scutiri de la plata majorarilor de intarziere sau transformarea creantelor bugetare in actiuni. Dar sa nu uitam ca Sidex era, la ora privatizarii, una dintre companiile problema din economia romaneasca. Sidex Galati nu-si platea datoriile catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, catre furnizori si, in schimb, ingrasa firmele capusa. Privatizarea Sidex nu este complet jucata. Exista informatii care arata ca Ispat a intrat in paine: pozitiile cheie din combinat sunt acum ocupate de indieni; sefii de sectii si micii directori au ramas fara telefoane mobile si secretare; indienii negociaza dur cu furnizorii si impun beneficiarilor sa achite marfa cu banii jos. Ceea ce, evident, a deranjat firmele capusa care, ani intregi, au trait boiereste si au fost creditate de combinat. Una peste alta, anglo-indienii arata, pana acum, ca stiu bine ce au cumparat si, mai ales, „stiu” afacerile in domeniul siderurgic.
Pentru Romania, reusita privatizarii Sidex este esentiala. Daca ea va fi o poveste de succes va fi un imbold si pentru alti investitori straini sa-si indrepte privirile catre Bucuresti. Cu atat mai mult cu cat anul acesta ar trebui privatizata Banca Comerciala Romana si se pregatesc pentru vanzare doua filiale de distributie a energiei electrice. Privatizarea Sidex este importanta si pentru Galati. Spre exemplu, trei mari lanturi de magazine se pregatesc sa-si deschida supermarketuri in acest oras. Evident, privatizarea Sidex nu trebuie ridicata in slavi cu orice pret. Autoritatile romane nu au decat sa urmareasca felul in care se aplica prevederile contractului de privatizare. Atata timp cat nu avem devieri de la litera contractului, indienii trebuie lasati sa-si faca treaba.
Scandalul de la Londra are si o morala in Romania. Dincolo de acuzatiile aduse premierului Tony Blair, in mass-media britanica apar trei teme care ar trebui sa ne dea de gandit. Prima se refera la felul in care opozitia politica tine partea investitorilor britanici (LNM Holdings este acuzata ca a beneficiat de sustinere politica, in vreme ce firma Corus, fosta British Steel, se confrunta cu dificultati), a doua tema este finantarea partidelor (macar in Marea Britanie donatia s-a facut transparent, in Romania partidele nu se sinchisesc sa faca publice in Monitorul Oficial sursele de finantare) si a treia, felul in care se face lobby. Este clar ca, in toata lumea, interesele economice se impletesc cu cele politice. In Romania, acest lucru se face pe usa din dos si in afara unor reglementari legale. De altfel, cazul ambasadorului Marii Britanii nu este singular. Au existat si exista inca destui reprezentanti diplomatici care se comporta ca niste adevarate firme de consultanta. Dincolo de sforile trase si de comisioanele incasate, economia romaneasca are nevoie de un Sidex privatizat.