Valeriu Gheorghiţă a vorbit duminică seara despre reacțiile adverse la vaccin și a precizat că până în prezent, nu au apărut reacţii necunoscute la vaccinurile împotriva coronavirusului. Acesta consideră că nu există o legătură între vaccinare și decesul celor două persoane.

„După doza de rapel, mai ales la tineri, într-adevăr s-a observat o reacție mai mare: sunt mai obosiți, fac febră … Într-adevăr, astenia fizică a fost raportată de un număr mai mare de oameni. Nu sunt reacții adverse ieșite din comun.

Din punctul nostru de vedere nu, nu există legătură între vaccinare și deces. Înțelegem că la profesorul care a murit a fost o ruptură de aortă, iar în primul caz raportat se află la IML, care va stabili cauzele decesului. Nu considerăm că există o relație de cauzalitate. În cazul pacientului cu paralizia facială, caz infirmat, cred că e importat că s-au făcut precizări într-un timp scurt”, a spus Valeriu Gheorghiță la Dig24.

Valeriu Gheorghiță: Cauzele decesului trebuie tratate cu seriozitate

Acesta a precizat că trebuie tratate cu seriozitate cauzele decesului și trebuie transmise opiniei publice pentru a nu fi nicio urmă de îndoială.

„Pe măsură ce noi vom vaccina un număr şi mai mare de persoane şi obiectivul nostru este ca până în septembrie să vaccinăm peste 10 milioane de persoane, ţinând cont de faptul că în România, din nefericire, zilnic se înregistrează între 500 şi 700 de decese din diverse cauze, probabilitatea acestor evenimente coincidente între administrarea unui vaccin şi faptul că o persoană din păcate decedează în perioada următoare, nu trebuie să ridice aceste semne de întrebare, dimpotrivă ele cred că trebuie tratate cu seriozitate şi transmis opiniei publice care sunt cauzele decesului tocmai pentru a nu lăsa nicio urmă de îndoială”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară la Antena 3.

În privința unor reacții adverse îngrijorătoare, acesta a precizat că acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

„Până la acest moment nu au apărut reacţii necunoscute sau reacţii care nu erau menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului”.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea