Privatizarea societăţii „Electrica Serv“, preconizată să înceapă în acest an, se anunţă foarte dificilă din cauza diferenţelor de opinii dintre conducerea companiei şi operatorii de distribuţie din sistemul energetic.

„În acest an, Electrica Serv va intra în procesul de privatizare“, a declarat pentru Capital Corneliu Stan, directorul general al societăţii Electrica. Miza este ridicată, fiind vorba de cel mai mare prestator de servicii energetice de pe piaţa românească, în care lucrează circa 11.500 de oameni şi care dispune de o infrastructură dezvoltată la nivel naţional. Deja tensiunea discuţiilor pe această temă este ridicată. Pe de o parte, distribuitorii privaţi de energie ar fi interesaţi să preia zonele din Electrica Serv care îi deservesc, iar pe de altă parte, reprezentanţii societăţii de reparaţii şi întreţinere consideră că cea mai bună variantă ar fi o privatizare în structura actuală şi nicidecum pe bucăţi. Deţinută în proporţie de 100% de Electrica, filiala de servicii Electrica Serv deserveşte toate cele opt societăţi de distribuţie a energiei electrice.

„Dorim o privatizare unitară a societăţii, pentru că numai în acest fel avem garanţia păstrării celei mai importante avuţii a companiei, respectiv a infrastructurii de care dispunem“, ne-a declarat Mihai Rădulescu, directorul general al Electrica Serv. Rădulescu a mai precizat că salariaţii s-au constituit într-o asociaţie care să le poată susţine interesele şi prin care să participe la privatizare. „Am trimis o adresă către AVAS referitoare la constituirea acestei asociaţii şi am primit un răspuns favorabil“, declară Rădulescu. Realizarea unei privatizări într-o structură unitară s-ar putea face, consideră directorul Electrica Serv, cu un partener strategic, altul decât cei deja prezenţi pe piaţa românească, alături de care să intre în consorţiu şi asociaţia salariaţilor. „Am avut deja discuţii pe această temă cu o companie americană, Williams Mullen Strategies. Vom mai avea în perioada 23-27 iulie, la Bucureşti, o rundă de discuţii cu americanii, care s-au arătat interesaţi să participe în consorţiu la privatizarea societăţii“, a precizat oficialul Electrica Serv.

Pe de altă parte, conform informaţiilor apărute în presă, unul dintre investitorii din sectorul distribuţiei de energie, grupul german E.ON, a anunţat prin vocea directorului adjunct al E.ON Moldova Distribuţie, Ferenc Csulak, că este interesat de achiziţia filialei de întreţinere a Electrica Serv care le asigură serviciile. Intenţiile nemţilor l-au enervat pe Mihai Rădulescu: „Este ruşinos că au ieşit cu astfel de declaraţii în condiţiile în care nu îşi respectă contractul pe care îl au încheiat cu Electrica Serv şi când au restanţe la plată de 7,99 milioane lei!“

Fără obiectul muncii

Practic, cele două variante majore sunt fie o privatizare integrală a societăţii de servicii, fie una pe bucăţi, respectiv pe cele opt regiuni unde există distribuitorii de energie. Privatizarea societăţii în întregul ei ridică, însă, o problemă legată de faptul că distribuitorii privaţi au alte structuri organizatorice, respectiv au mentenanţa inclusă în interiorul companiei. Este cazul CEZ şi E.ON. „Aceştia au anunţat că, dacă nu se va face o privatizare pe zonele de servicii care îi interesează, îşi vor crea propriile societăţi de prestări servicii, caz în care filialele Electrica Serv din respectivele regiuni vor rămâne fără obiectul muncii“, precizează Adolf Mureşan, preşedintele Sindicatului Univers. Varianta considerată optimă de liderul sindical este ca cele cinci sucursale de întreţinere ce deservesc cele cinci distribuţii aflate în proprietatea investitorilor străini să fie privatizate separat. În acelaşi timp, spune Mureşan, ar trebui ca statul să păstreze ultimele trei societăţi de distribuţie a energiei pentru a avea un control în acest sector. În acest caz, cele trei sucursale ce le asigură întreţinerea ar putea forma o singură societate sub tutela Electrica. În acelaşi timp, surse din piaţă susţin că privatizarea unitară a Electrica Serv are avantajul unei forţe mult mai mari de intervenţie în cazul unor avarii de anvergură, fiind mult mai uşor să disloci oamenii şi echipamentele necesare. Singura temere vizavi de privatizarea integrală este că nu se va găsi un cumpărător care să ofere un preţ bun. Asta, pentru că Electrica Serv este o adevărată mină de aur şi din punctul de vedere al patrimoniului imobiliar, având sedii atractive în marile oraşe, ateliere, depozite, autobaze. Deşi o evaluare exactă a activelor societăţii urmează a fi realizată, aceleaşi surse din piaţă au afirmat că valoarea acestora depăşeşte 150 de milioane de euro.

Procesul de privatizare se află, conform informaţiilor furnizate de AVAS, în etapa de elaborare a documentaţiei necesare selecţiei internaţionale a unui consultant. Acesta va prezenta scenariile alternative de privatizare, precum şi recomandări privind varianta optimă.   

Carte de vizita

• Apărută în martie 2005, ca urmare a HGR nr. 74/2005
• A participat la toate marile proiecte de dezvoltare a sistemului energetic şi deţine întreaga bază de date aferentă
• Număr de personal: 11.500
• Cifră de afaceri în 2006: 724,76 milioane lei
• Profit net 2006: 56 683 lei
• Are opt sucursale de întreţinere şi servicii energetice (SISE)
• Are 42 de Agenţii de Întreţinere şi Servicii Energetice (AISE) la nivel judeţean şi peste 300 de centre zonale şi puncte de lucru
• Deţine un parc auto cu peste 7.500 de utilaje şi autovehicule.