Vaccinul rusesc Sputnik V, un cal troian al lui Vladimir Putin? Tot mai mulți lideri europeni susțin folosirea vaccinului Sputnik V, produs de Rusia, dată fiind nemulțumirea provocată pe continent de lentoarea eforturilor de vaccinare anti-Covid-19, iar acest lucru sporește controversele într-o regiune ale cărei relații cu Moscova s-au deteriorat simțitor în ultimii ani.

Disputele au dus deja la demisia unui premier, au adâncit controversele între statele membre ale UE și au provocat un război al declarațiilor cu Moscova.

Un accept mai larg al vaccinului în acest bloc indică amploarea îngrijorării provocate de lentoarea operațiunilor de vaccinare coordonate de UE și ar putea oferi Kremlinului șansa de a-și exercita o oarecare forță.

Vaccinul rusesc Sputnik V, un cal troian al lui Vladimir Putin? Disensiuni între liderii europeni

Vaccinul Sputnik V nu a fost autorizat de administrația medicamentelor din UE, dar este deja folosit în Ungaria și în Slovacia, bucurându-se totodată de sprijinul unor politicieni și de cel al unor oficiali ai sectorului sanitar din Germania și din Italia.

În această săptămână, Austria a anunțat că se află în tratative cu Rusia pe tema achiziționării a 1 milion de doze.

Marți, președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, au discutat despre o posbilă cooperare pe tema vaccinului în cursul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin.

Dar mulți oficiali europeni au respins vaccinul. Thierry Breton, comisarul european care coordonează producția vaccinurilor, a susținut că UE nu are nevoie de vaccinul rusesc. Alți oficiali s-au declarat îngrijorați de faptul că Rusia s-ar putea folosi de vaccin pentru un acces geopolitic mai larg în afara granițelor sale.

În același timp, capacitatea de producție din Europa e destinată mai ales vaccinurilor occidentale, ceea ce face ca eventualul acces al vaccinului Sputnik V să fie redus.

”Un subiect de dispută în Europa”

“Sputnik V a devenit un subiect de dispută în Europa, iar Rusia s-ar bucura ca asemenea dispute să continue”, a declarat Joanna Hossa, director adjunct al programului Wider Europe (O Europă lărgită) de la Consiliul European pentru Relații Externe.

“Probabil că se poate avea încredere în vaccinul propriu-zis, dar politica pe această temă face lucrurile mult mai complicate”.

Controversele din Europa pe tema vaccinului Sputnik V survin într-un moment când Bruxelles-ul este tot mai criticat pentru lentoarea campaniei de vaccinare din cadrul organizației.

Recent, Franța și Italia și-au extins izolarea dat fiind noul val de infectări care afectează o bună parte din continent.

Sputnik V, vaccinul pe care Rusia l-a aprobat în luna august, are o eficiență de peste 90% în combaterea simptomelor Covid-19 și a oferit o protecție completă în fața unor cazuri grave.

Aprobat deja în 58 de țări

Folosirea lui a fost aprobată în 58 de țări, printre care Argentina, Mexic și Vietnam.
O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, forul executiv al UE, a declarat că nu se poate lua o decizie în privința acceptării vaccinului Sputnik V printre celelalte vaccinuri din organizație până când Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), organul decizional al UE în domeniu, nu clarifică situația.

Experții EMA examinează vaccinul, după cum a declarat, miercuri, directorul executiv al biroului, Emer Cooke. EMA nu a precizat cât va dura examinarea.

În afara problemelor de ordin politic, eventuala producție a vaccinului Sputnik V se izbește și de piedici în Europa.

Moscova a declarat că, în al treilea trimestru al anului, ar putea trimite în Europa 100 milioane de doze duble de vaccin. Potrivit unor estimări ale celor de la Airfinity, o firmă de expertiză analitică specializată în urmărirea ritmului de vaccinare, până la sfârșitul lunii martie, Rusia, care inițial a întâmpinat greutăți în producția locală de vaccinuri, a produs circa 25 milioane doze.

Producția vaccinului a început și în Coreea de Sud, India și Kazahstan, deși într-o proprție mult mai mică, potrivit THE WALL STREET JOURNAL.

Breton, comisarul european, nu vrea să audă

Fondul Rusesc pentru Investiții Directe, un fond național care promovează vaccinul în străinătate, a anunțat încheierea unor acorduri de producție cu două firme din Europa: Adienne, o companie farmaceutică italo-elvețiană, și o anexă germană deținută de R-Pharm, o companie farmaceutică rusească. Ambele acorduri depind însă de o autorizație din partea EMA.

Analiștii și oficialii opinează că, dată fiind capacitatea de producție deja limitată, Rusiei i-ar fi greu să găsească mai multe firme de producție.

În plus, producția vaccinului ar putea implica cel puțin 200 de componente specifice, cum ar fi agenții chimici, flacoanele și seringile, a căror furnizare este limitată, după cum afirmă Jeffrey Lazarus, profesor asociat și cercetător la Institutul pentru Sănătate Mondială din Barcelona.

Breton, comisarul european, a susținut că, având în vedere că la nivelul UE eliberarea vaccinurilor crește rapid – numărul vaccinurilor ar urma să se dubleze, atingând aproximativ 120 de milioane lunar în al doilea trimestru al anului – capacitatea industrială a organizației, de peste 50 de fabrici și locații, este deja total folosită în producția vaccinurilor pe care UE le-a achiziționat deja.

Sursă de dispute politice

El spune că, dacă vaccinul Sputnik va fi aprobat, statele din UE ar putea produce vaccinul anul viitor, dar organizația a produs deja vaccinuri suficiente pentru populația din statele ei.

“Pur și simplu nu avem nevoie de Sputnik V”, a declarat recent Breton la televiziunea franceză.

Putin a subliniat că Moscova nu își impune vaccinul în alte țări. “Dar atunci când auzim asemenea declarații de la unii oficiali, se pune întrebarea: ”Ale cui interese protejează oamenii ăștia? E în interesul anumitor companii farmaceutice sau în interesul cetățenilor europeni? Ce au ei de gând? Fac lobby?”, a declarat el, luna trecută.

În alte țări, vaccinul s-a dovedit o sursă de dispute politice. Săptămâna trecută, premierul Slovaciei, Igor Matovic, a demisionat după ce mai mulți miniștri au părăsit cabinetul în semn de protest față de acordul convenit cu Moscova pe tema vaccinurilor Sputnik V.

Matovic a apărat achiziția, susținând că ea va accelera vaccinările.

Viena e în tratative cu Moscova

În Republica Cehă, președintele Milos Zeman a susținut concedierea ministrului sănătății, Jan Blatny, din cauză că a refuzat să autorizeze vaccinarea fără acordul EMA, deși țările din UE pot face asta. Blatny nu a demisionat. Ministerul ceh al Sănătății nu a răspuns imediat cererii de a comenta subiectul.

În Germania, oficialii au declarat că guvernul e în tratative cu omologi ruși în vederea unor facilități care să permită comercializaarea și producția vaccinului. Luna trecută. Angela Merkel a declarat că UE ar trebui să achiziționeze vaccinul Sputnik V dacă el va fi aprobat de EMA. Dna Merkel a spus că, dacă UE nu va acționa la timp, atunci Germania îl va achiziționa direct.

Marți, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că guvernul de la Viena e în tratative cu Moscova în vederea achiziționării a 1 milion de vaccinuri, dintre care 300000 vor fi livrate în această lună.

În privința vaccinurilor nu trebuie să existe nicio ezitare”, a spus Kurz. „Singurul lucru care trebuie să conteze e dacă vaccinul este eficient și sigur”.

Charles Michel, președintele Consiliului European al liderilor din țările membre, a criticat “marea publicitate” care li se face vaccinurilor din Rusia și din China.

“Europa nu va folosi vaccinurile în scopuri propagandistice”, a spus el.