Suspiciuni venite din interiorul PNL. Și critici provenite din rândul oamenilor.

Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii în guvernul Orban, în prezent deputat PNL, le atrage atenția colegilor ei de coaliție, pe FB, asupra unor probleme prezente și viitoare generate de repartizarea vaccinului anti-covid.

,,Bun, am văzut mașina care a intrat în țară cu vaccinurile. Au fost imagini la toate televiziunile. Acum sper să și ajungă la cei care au nevoie urgentă, cea mai mare nevoie. 10.000 de doze înseamnă – pentru că sunt puține – risc de întocmire a listei beneficiarilor funcție de lobby-ul unuia sau al altuia,,.

,,Mie îmi pare, astăzi, că cele 10.000 de doze de vaccin reprezintă primul test de integritate al Guvernului. Am toată încrederea, spun doar că totul trebuie făcut cu transparență. Inclusiv trebuie comunicat dacă se vor oferi în viitor – când vor veni următoarele tranșe – toate gratuit sau dacă se pot și cumpăra,, scrie fostul ministru pe FB.

Publicul este selectiv în critici

Suspiciunile Violetei Alexandru pot fi interpretate de mulți într-o cheie politică: nemulțumirea că nu mai face parte din guvern. Dar ele se regăsesc în opiniile multor oameni.

Criticile publicului nu se îndreaptă  spre președintele Iohannis care a forțat constituirea guvernului până în Crăciun pentru a putea demara astăzi, coordonat, campania de vaccinare. 

Nu se îndreaptă nici spre ministerul Apărării care s-a implicat în gestionarea campaniei  de vaccinare pentru a-i asigura eficacitatea.

Nu se îndreaptă nici asupra  proaspătului premier Florin Cîțu. El a anunțat în dimineața aceasta că ,,primul vaccin se va face mâine. Vaccinarea este gratuită, nu va fi obligatorie. România va primi 10 milioane de doze de vaccin. Astăzi au sosit primele 10.000 de doze,,.

Vlad Voiculescu își face din vaccin, campanie de imagine

Criticile publicului se revarsă spre noul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, care a pornit din momentul desemnării lui ca ministru de catre USR-Plus, o campanie media și on-line de PR insistentă în care se auto-promovează ca fiind salvatorul sistemului de sănătate din România. 

Sistem pentru care nu a făcut nimic atunci când a mai ocupat acest portofoliu în guvernul Cioloș. Guvern care a fost susținut în Parlament și de PSD.

Vlad Voiculescu nu se dezminte. Astăzi, în ziua în care executivul a demarat campania de vaccinare în pregătirea căreia Voiculescu  nu a avut nici un rol, ,,ministrul lui big pfarma,, cum este denumit de doctori și de o parte a mass-media,  a pozat. 

Îi place. Mult. A pozat din nou, precum în filmul ,,Colectiv,, în care principalul personaj este el însuși, nu cele peste 60 de victime ucise de incendiul din 30 octombrie 2015. 

Astăzi, a stat strategic în prim-planul camerelor de luat vederi ale televiziunilor. A butonat precipitat telefonul sugerând imaginea unui ministru preocupat. A anunțat pe FB participarea sa la evenimentul primirii primelor 10.000 de doze de vaccin. A făcut PR. 

Reacțiile publicului s-au manifestat imediat. Tot pe FB. Doar un exemplu, din multe altele: ,,Deci, prima postare, prima dezamăgire! ,,Faceți reclamă la vaccin? Lăsați-i pe alții să facă asta,,. 

,,Nu ați avut nici o contribuție la pregătirea campaniei.  Dumneavoastră aveți grijă de alte lucruri mult mai importante cum ar fi schimbarea protocolului pentru covid și tratarea tuturor bolnavilor, nu doar a celor cu covid!,,.

 Raed Arafat este in continuare contestat de public

De critici multe și repetate venite din spațiul public, de la oameni, pacienți,  doctori, are parte și secretarul de stat din MAI, Raed Arafat. Nici nu a fost bine oficializat în funcția de ministru de Interne din partea PNL și lui Lucian Bode i se cere deja demiterea acestuia.

Nu este o noutate. Demiterea lui Raed Arafat i-a fost cerută și fostului ministru de interne al PNL, Marcel Vela. 

La ora actuală, Raed Arafat exercită nu mai puțin de șapte  funcții publice de mare responsabilitate.  Practic, Raed Arafat are ultimul cuvânt în domenii care țin de angajările în spitale.

Decide ce ajutoare se dau altor țări, hotărăște bugetul Unităților de Primiri Urgență din spitale și transportul cu ambulanțele, avioanele și elicoptere SMURD.

Conduce comunicarea tuturor informațiilor despre COVID-19 și semnează închiderea publicațiilor despre care consideră că dezinformează publicul referitor la gestionarea pandemiei.

Oferă sfaturi științifice de izolare sau distanțare socială, emite ordonanțe militare cu ce cazuri sunt tratate în spitale și care nu sunt tratate, și desemnează comandanți pentru cazurile de risc. Plus multe alte atribuții.

Arafat este criticat aspru pentru ineficiența gentionării asumate a pandemiei. Dar și pentru multe neclarități în încheierea unor  contracte pe bani foarte mulți vizând produse medicale necesare sistemului sanitar. 

Neclarități despre care mass-media a relatat de-a lungul timpului  și în care se reclamă intervenția procurorilor.