Într-un sondaj realizat de Public Religion Research Institute (PRRI) și Interfaith Youth Core (IFYC), mai mult de două treimi dintre americanii care sunt vaccinați (67%) spun că sunt „supărați pe cei care refuză să se vaccineze și îi pun pe ceilalți în pericol”, scrie Religionnews.

Între timp, 7 din 10 americani nevaccinați (71%) spun că sunt „supărați pe cei care cred că au dreptul să-mi spună să mă vaccinez împotriva COVID-19”.

Dezacordurile privind vaccinarea au provocat conflicte majore în familiile americane

Același sondaj a constatat că această supărare afectează și modul în care se relaționează în propriile familii, 1 din 5 americani recunoscând că dezacordurile cu privire la vaccinare au provocat conflicte majore.

Această supărare poate fi înțeleasă. Nu este deloc surprinzătoare sau nerațională. Pandemia a provocat aproape 800.000 de morți și a continuat timp de doi ani, agravată de incidente rasiale și de unele dintre cele mai urâte alegeri din istoria națiunii.

Dezbaterea despre vaccinare implică teama oamenilor de boală, libertatea individuală și presiuni asupra sistemelor de sănătate, educaționale și altor infrastructuri civice. Motive suficiente pentru ca oamenii să fie supărați.

Ce este în spatele furiei oamenilor?

De asemenea, se poate spune că această iritare nu ne va ajuta să ajungem acolo unde trebuie în ceea ce privește vaccinarea sau alte provocări cu care se confruntă America. Dar supărarea oamenilor are și o latură benefică. Dacă se va analiza ce este în spatele furiei, am putea fi mai bine pregătiți pentru o viitoare pandemie.

Lipsa de încredere în instituții

Whitney Kimball Coe de la Centrul pentru Strategii Rurale crede că răspunsurile la vaccinare sunt „simptome ale unui fenomen mai complex”, și anume, lipsa de încredere în instituții. Pe fondul dezinformării și al instabilității economice care au lăsat familiile „izolate și fără o plasă de siguranță”, a spus Coe, „consimțământul este ultima reținere”.

Sharon Salzburg, profesoară și autoare budistă, observă că nu toată furia este dăunătoare: „Energia acestei furii poate fi bună. Ne simțim plini de energie, în loc să fim mulțumiți și putem trece prin subtilitățile sociale pentru a sublinia greșelile”. Salzburg consideră că o cauză principală a furiei poate fi și un sentiment de neputință: „În Tibet se spune că mânia este ceea ce percepem atunci când ne simțim slabi, pentru că ne așa ne face mai puternici”.