Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit despre metodele prin care alte țări au încercat să exercite influență asupra Rusiei la mijlocul anilor ’90. Acesta a suținut că, la începutul anilor ‘00, a stopat acest gen de acțiuni, relatează TASS.

”Ia priviți – de la mijlocul anilor ’90 până la începutul anilor ‘00 – la începutul anilor ‘00 am scăpat de toți, dar, la mijlocul anilor ’90, în calitate de consilieri, de angajați oficiali ai guvernului Federației Ruse lucrau, așa cum s-a dovedit mai târziu, cadre ale Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite”, a declarat Putin la ședința Consiliului pentru Dezvoltarea Societății Civile și Drepturile Omului.

”Ulterior, ei au fost urmăriți penal în SUA pentru că, în calitate de angajați ai CIA și lucrând la noi, au încălcat legislația americană, au participat la privatizări”, a subliniat președintele.

Potrivit lui Putin, ”acesta este doar un exemplu de încercare de amestec în treburile Rusiei. În realitate, au fost mult mai multe”.

„Americanii controlau totul”

Conform președintelui, ”pe această linie, totul se afla sub cunoscutul control al anumitor țări. La instalațiile noastre de arme nucleare erau specialiști americani, care veneau la muncă în fiecare zi, de dimineața până seara. Aveau un birou și un steag american. Locuiau și munceau acolo. Nu aveau nevoie de nici un fel de instrumente delicate pentru a se amesteca în viața noastră politică, pentru că, oricum, ei controlau totul”, a spus Vladimir Putin.

Putin a subliniat că, ”desigur, situația s-a schimbat; țara a devenit alta, a devenit mai independentă, mai suverană, sporesc capacitățile forțelor armate, iar atitudinea față de Rusia a început să se schimbe”.

”Totul era bine, îl băteau cu plăcere pe umăr. Dar a fost suficient să ridice glasul în apărarea Iugoslaviei și împotriva acțiunilor ilegale – iar noi înțelegem că aceste acțiuni absolut ilegale, care încălcau dreptul internațional în privința Iugoslaviei, când se bombardează fără nici un acord din partea Consiliului de Securitate al ONU, constituie cea mai gravă încălcare a dreptului internațonal – a fost suficient ca Boris Nikolaevici Elțîn să sară în apărarea dreptului internațional și a drepturilor popoarelor Iugoslaviei pentru a fi tratate în mod civilizat, cum imediat, atitudinea atât față de Rusia, cât și față de el, s-a schimbat.

De aceea, imediat ce Rusia a început să vorbească despre interesele ei, despre faptul că are astfel de interese, imediat ce a început să-și întărească suveranitatea, economia și capacitățile forțelor armate, a fost nevoie de alte instrumente de influență asupra vieții noastre politice interne, inclusiv instrumente destul de subtile prin intermediul diferitelor organizații, care primesc finanțare din străinătate”, a declarat Vlamidir Putin.