Dacă în urmă cu zece ani, destinațiile exotice se aflau doar pe lista turiștilor cu venituri mari, iată că astăzi tot mai mulți români își permit să le acceseze. În plus, turistul din România a devenit mai educat în arta călătoriei, mai avizat, cu toate implicatțile care decurg de aici: atent la preț, la serviciile incluse, la atracțiile importante care trebuie atinse. ”Turistul este, în general, mai greu de ademenit cu oferte neconforme cu realitatea”, face o scurtă descriere Daniela Shah, Strategy Manager la Eturia, agenție specialziată în va­canţe în des­tinaţii exotice.

Referindu-se la acele vacanțe care au devenit mult mai accesibile, aceasta oferă câteva exemple, punctual, pe primul loc aflându-se Maldive, pe care o putem achiziționa în prezent la un preț cu până la 20% mai mic față de acum câțiva ani. De altfel, într-un TOP 5 al vacanțelor ale căror prețuri au scăzut cu 15-20% (multe dintre acestea ajungând la o reducere de câteva sute de euro), se află Thailanda, Indonezia, Zanzibar și America.

”În cei 11 ani de existență în piață, Eturia a observat o dinamică interesantă a cererilor pentru vacanțe exotice, în destinații extra-europene. Tarifele pentru un sejur în Maldive pornesc de la 1.590 euro de persoană, iar pentru Thailanda, un sejur de 10 zile în Phuket poate ajunge chiar la 1.090 euro de persoană”, mai spune Daniela Shah.

Costuri ieftine în destinații scumpe

Și, să nu uităm de Krabi, tot în Thailanda, pe care motorul de căutare Momondo o amintește între destinațiile preferate atât iarna, cât și în perioada verii. Aici, mâncarea este foarte ieftină, iar peisajele par desprinse din Paradis. ”Și dacă nu-i destul, te poți plimba de-a lungul plajei și poți accepta un masaj de circa o oră la prețul de 5 euro”, spun reprezentanții Momondo. Aceștia amintesc și de Dubai (Emiratele Arabe Unite), unde este de preferat să mergi iarna, deoarece acum, când vine vara, temperaturile ridicate devin de nesuportat. Oricum ar fi, această destinație poate fi cumpărată astăzi chiar și cu 500 de euro, cu tot cu transport. Sfat: înainte de a întreprinde orice activitate în Dubai, înfățișează-te în pragul Centrului Sheikh Mohammed din Bur Dubai și află tot ce trebuie să știi despre cultura locală. De ce? ”Închipuie-ți numai cât e de diferită de cea din care provii tu și că, probabil până în prezent, cea mai mare cantitate de informații despre subiect o ai din filmul Clona. Iar când începe să te cuprindă foamea, spune-ți că ai doar două opțiuni: spargi un salariu la unul din restaurantele luxoase sau alegi brutăriile și cofetăriile de la colț de stradă, încărcate și ele oricum de mâncăruri pe care nu le ai acasă”, mai spun reprezentanții Momondo.

 

Pe de altă parte, a crescut foarte mult ”turismul de familie” către destinațiile exotice, un exemplu fiind dat de reprezentanții TUI TravelCenter și Eurolines, care pun pe listă Republica Dominicană și Mexic.

De exemplu, Riviera Maya este una dintre cele mai noi staţiuni din Mexic, un fel de Coasta de Azur a Americii, fiind situată în Peninsula Yucatan. Este un paradis tropical, cu ape cristaline, unele dintre cele mai frumoase plaje din lume şi o pădure tropicală exuberantă, plină de flori sălbatice. O vacanță aici poate fi cumpărată cu un tarif care nu depășește 1.000 de euro de persoană.

Chiar și cei care au un buget de aproximativ 500 de euro au de unde alege. Cele mai ieftine vacanţe de vară într-o destinaţie exotică sunt în Bali şi în Kenia, care pornesc de la 450 de euro de persoană pentru 7 nopţi de cazare, la resort de 5 stele, în cameră dublă cu mic dejun inclus.

La polul opus se află vacanțele foarte scumpe, unde turiștii beneficiază de servicii pe măsură. Daniela Shah (Strategy Manager la Eturia), vine cu un exemplu edificator: ”O vacanță exclusivistă a fost și cea a unei familii de șase persoane în Africa, timp de trei săptămâni. Turiștii au beneficiat, pe toată durata sejurului, de  servicii private, premium, pornind de la biletele de avion clasa business, care ridică din start costul vacanței, până la hoteluri tip boutique de 5 stele, șofer și mașină privată, tururi private, safari și alte activități specifice unui vacanțe în Africa. Costul acestei vacanțe a fost de 70.000 euro”.