Va recurge Putin la arma nucleară sau va folosi arme chimice, după modelul Assad?

Ultimele două se pot aplica și în cazul războiului din Ucraina. Pentru că ceea ce ar putea urma în Ucraina în următoarele zile, săptămâni și chiar luni, reprezintă ”necunoscute descurajante”. O analiză publicată de UPI.

Să începem cu ”necunoscutele cunoscute”. Care ar putea fi opțiunile extreme ale președintelui Vladimir Putin în continuarea acestui război brutal împotriva civililor? În primul rând, Putin ar putea extinde tacticile teroriste ale lui Adolf Hitler. Așa cum Hitler a bombardat Londra, Rusia ar putea spori atrocitățile pe care le comite în Ucraina.

Un Putin tot mai disperat ar putea recurge la arma nucleară, amenințând că va distruge Kievul?

În al doilea rând, un Putin tot mai disperat ar putea recurge la arma nucleară, amenințând că va distruge Kievul, dacă Ucraina nu se predă, sau o va face ca o demonstrație de forță?

Putin ar putea, de asemenea, să folosească arme chimice, așa cum a făcut Bashar al-Assad în Siria. Cum ar reacționa lumea civilizată? Ar lua în considerare Statele Unite o ripostă, așa cum a făcut-o în cazul utilizării armelor chimice de către Siria? Sau riscurile de escaladare a conflictului ar fi prea mari? Aceste scenarii trebuie luate în considerare, împreună cu o serie de răspunsuri.

Țara va fi împărțită, așa cum au fost Coreea și Germania după al Doilea Război Mondial?

În al treilea rând, să presupunem că președintele Volodimir Zelenski este asasinat. Se știe cine îi va succeda? Sau decapitarea conducerii ucrainene ar pune capăt războiului? Se știe, de asemenea, ce va face NATO?

În al patrulea rând, să presupunem că Putin controlează Ucraina la est de râul Nipru. Ar fi țara împărțită, așa cum au fost Coreea și Germania după al Doilea Război Mondial? S-ar pune astfel capăt ostilităților sau ar declanșa un alt conflict sau un război în zona gri?

Putin ar putea declara că orice stat care furnizează arme Ucrainei este un beligerant

Necunoscutele necunoscute sunt cele mai periculoase și amenințătoare din cauza impredictibilității și potențialului lor extrem de destabilizator.

Putin ar putea declara că orice stat care furnizează arme Ucrainei este un beligerant și, prin urmare, poate fi vizat. Polonia, România și Ungaria, statele de frontieră ale Ucrainei, ar putea să fie ținta unor atacuri cibernetice punitive și chiar ale loviturilor cu rachete pentru a sigila drumurile și rutele de transport terestru, Ar constitui asta un motiv pentru invocarea articolului 5 al Tratatului NATO?

Ce acțiuni ar putea întreprinde SUA și NATO și alții pentru a împiedica un avans al Rusiei?

Putin ar putea fortifica ecnlava Kaliningrad din Marea Baltică și care separă Rusia de Polonia și Lituania. Putin ar putea trimite mai multe trupe în Belarus, împingându-le spre granițele de vest ca o amenințare directă la adresa NATO. Rusia ar putea desfășura și Flota din Marea Bltică, tot ca un avertisment.

În același timp, ce acțiuni ar putea întreprinde Statele Unite, NATO și alții pentru a împiedica orice avans al Rusiei?
Probabil, reaprovizionarea Ucrainei cu arme antiaeriene, blindate și personal, cu logistică și alimente, dar și cu avioane de luptă și rachete sol-sol.

În al Doilea Război Mondial și în Războiul din Coreea, obiectivele strategice erau simple

În cazul atacurilor care au împins America în al Doilea Război Mondial și în Războiul din Coreea, obiectivele strategice erau atunci simple. S-a pornit un război pentru capitularea necondiționată împotriva Japoniei, Germaniei naziste și a Italiei fasciste. În cazul Războiului din Coreea s-a urmărit alungarea nord-coreenilor din sud. Ucraina este o poveste mult mai complicată.

De exemplu, interzicerea vânzării de petrol și gaze rusești către Europa ar paraliza aceste state și, prin urmare, a fost inacceptabilă până acum.

Concluzia acestei examinări superficiale a modului în care conflictul din Ucraina se poate încheia este incompletă. De aceea, este necesară o examinare amănunțită a acestei formule ”cunoscute și necunoscute” pentru a dezvolta un set larg de opțiuni care să acopere aceste și alte situații neprevăzute.Și asta pentru ca orice surpriză viitoare să fie redusă la minimum și să se poată lua măsuri acum, pentru a evita sau a atenua ceea ce ar putea fi cel mai sumbru scenariu.