Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că este prematur să aibă loc, oficial, o discuţie pe tema unui paşaport de vaccinare, în condiţiile în care, în România, până în prezent, doar o mică parte a populaţiei a fost imunizată cu serul anti-COVID, deşi ţara noastră se numără printre statele UE care au o campanie de succes în acest domeniu, transmite Agerpres.

„Eu am spus opinia Guvernului de câteva ori. Nu avem această discuţie, în acest moment. Este prematur. În momentul în care ai doar un început al campaniei de vaccinare nu poţi să vorbeşti despre un paşaport de vaccinare. Dacă vom avea toată populaţia vaccinată, atunci da, bineînţeles”, a precizat Florin Cîţu, la Parlament, întrebat, în legătură cu discuţiile purtate la nivel european privind introducerea unui paşaport de vaccinare anti-COVID, dacă a avut o discuţie în acest sens cu şeful statului.

Reprezentanții turismului european nu recomandă certificatele de vaccinare

Mai mult, întrebat dacă se au în vedere discuţii bilaterale cu Grecia şi Israel pe acest subiect, premierul a afirmat: „Nu există un astfel de mandat la nivel de Guvern, nu există niciun mandat să discutăm bilateral cu Grecia pentru un paşaport de vaccinare„.

„Guvernul nu a dat un astfel de mandat nici unui ministru. Eu v-am spus, opinia în acest moment este că nu putem să discutăm despre aşa ceva când avem doar o mică parte din populaţie (imunizată – n.r.), chiar dacă noi suntem printre ţări avansate din Uniunea Europeană care au o campanie de vaccinare de succes”, a adăugat prim-ministrul.

În acest context, reprezentanţii Alianţei „The European Tourism Manifesto” (Manifestul Turismului European), din care face parte şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), consideră că vaccinarea sau certificatele de vaccinare nu ar trebui să fie obligatorii pentru a călători, dar persoanele vaccinate sau cu imunitate dovedită ar trebui să fie scutite de interdicţiile de intrare, testare şi restricţii de carantină în conformitate cu cele mai recente cunoştinţe ştiinţifice.

Recomandările comune prezentate de Alianţa Manifestul Turismului European au fost împărtăşite cu guvernele Uniunii Europene înainte de două discuţii cruciale – o videoconferinţă a liderilor europeni în perioada 25 – 26 februarie, precum şi o reuniune extraordinară a miniştrilor turismului la data de 1 martie.