Angela Merkel vine cu noi precizări legate de impunerea unui pașaport de vaccinare anti-covid. Cancelarul Germaniei a anunțat,  după summitul liderilor europeni pe tema călătoriilor în UE, că toată lumea a fost de acord cu acest lucru

„Toți am fost de acord că ne trebuie un certificat digital care să ateste vaccinarea”, a spus Angela Merkel, potrivit Reuters.

Totodată, aceasta a mai subliniat faptul că aceste pașapoarte sunt esențiale pentru ca cetățenii să poate circula fără restricții în Europa, în ciuda pandemiei de coronavirus.

„Pașapoartele de vaccinare care permit oamenilor să călătorească fără restricții în statele blocului comunitar, în pofida pandemiei, vor fi disponibile probabil înainte de începerea verii” a  mai declarat cancelarul german Angela Merkel.

“Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel, adăugând că Comisia UE ar avea nevoie de aproximativ trei luni pentru a crea baza tehnică pentru astfel de documente.

Anunț major despre pașaportul de vaccinare

De menționat este faptul că, la finalul anului trecut, OMS,  anunța că analizează posibilitatea acordării de ”certificate electronice de vaccinare” pentru călătorii internaționale.

Mai mult, giganții din domeniul sănătății și tehnologiei, inclusiv Microsoft și Oracle, s-au aliat pentru a crea ”pașapoarte de vaccinare”, astfel încât oamenii să poată dovedi că au fost imunizați.

În ceea ce privește situația României, premierul Florin Cîțu a fost întrebat în urmă cu câteva zile dacă România va impune și ea obigativitatea unui pașaport de vaccinare anti-covid.

Premierul țării susținea că este mult prea devreme să vorbim despre acest lucru, în contextul în care nici măcar jumătate din populație nu a fost încă vaccinată, iar multe persoane așteaptă încă rapelul.

Președintele Iohannis suținea și el la rândul său că un eventual pașaport de vaccinare ar putea crea o serie de discriminări la nivel mondial ”inacceptabile”.