Distincţie importantă primită de Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei.

Angela Merkel a primit Premiul UNESCO pentru Pace

Doamna de fier de la Berlin a primit miercuri, 8 februarie, Premiul pentru Pace pentru anul 2022 al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Ceremonia a avut loc în Coasta de Fildeş, notează agenţia dpa.

Angelei Merkel i-a fost astfel recunoscută politica avută faţă de refugiaţi în anul 2015, atunci când Germania şi-a deschis porţile pentru mai mult de 1,2 milioane de refugiaţi şi alţi migranţi.

Merkel a dat dovadă de curaj într-o perioadă când alţii doreau să închidă Europa

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, i-a înmânat personal premiul fostului cancelar german, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Yamoussoukro, capitala statului Coasta de Fildeş.

Angela Merkel a dat dovadă de curaj într-o perioadă când alţii doreau să închidă Europa, a punctat şeful UNESCO.

Preşedintele Uniunii Africane şi al Senegalului, Macky Sall, a adăugat şi el că fostul lider de la Berlin este un om de stat şi umanitarist de excepţie.

Angela Merkel a dedicat Premiul pentru Pace primit din partea UNESCO voluntarilor care i-au ajutat pe refugiaţi în apogeul crizei refugiaţilor.

Fostul cancelar german a atenţionat, în discursul susţinut la primirea distincţiei, asupra noilor puncte nevralgice din lume şi a îndemnat la soluţionarea paşnică a conflictelor. Dialogul este arma celui puternic, nu a celui slab, a adăugat Merkel.

Menţiune specială pentru activista Julienne Lusenge

O menţiune specială la ceremonia de miercuri, 8 februarie, a fost acordată activistei pentru drepturile omului Julienne Lusenge din Republica Democrată Congo. Aceasta susţine victimele violenţei sexuale din estul acestei ţări africane.

Înfiinţat în anul 1989, Premiul pentru Pace al UNESCO este acordat în fiecare an, din 1991 încoace, persoanelor sau organizaţiilor care au depus eforturi speciale pentru a promova, a cerceta sau a asigura pacea. Premiul poartă numele fostului şef al statului Coasta de Fildeş Felix Houphouet-Boigny.

Primele persoane care au primit această distincţie din partea UNESCO au fost Nelson Mandela şi Frederik Willem de Klerk, după momentul abolirii apartheidului în Africa de Sud.

Premierul Etiopiei, Abiy Ahmed, se află şi el pe lista laureaţilor, primind premiul de la UNESCO în 2019 pentru pacea semnată cu ţara vecină Eritreea.

Timp de doi ani, în 2020 şi în 2021, premiul nu a mai fost acordat din cauza pandemiei de COVID-19.