Raed Arafat vine cu noi informații pentru românii care urmează să călătorească în următoarea perioadă. Secretarul de stat în MAI a anunțat că se va introduce obligația ca la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară, în contextul în care se cumulează acest lucru și cu intrarea în carantină a acestor persoane.

Totodată, șeful DSU a precizat și de ce a fost luată o astfel de măsură de abia acum. Potrivit acestuia, decizia nu a fost una politică, ci a fost luată doar pe baza recomandărilor făcute de INSP.

Motivul principal este ”împiedicarea intrării noii tulpini în țară”, tulpină care s-a extins în aproape toată Europa.

„E normal ca din zonele galbene să fim mai protectivi”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

Raed Arafat a spus cine scapă de această măsură

Totuși, există și o serie de excepții. Potrivit șefului DSU, sunt exceptati de la masura testarii cei vaccinati anti-COVID, doar dacă au trecut 10 zile de la rapel. De asemenea, și persoanele care au avut COVID-19 in ultimele 90 de zile sunt exceptate de această măsură.

În ceea ce privește situația copiilor, aceștia sunt exceptați de la testare, însă toate lucrurile vor fi clarificate după o nouă hotărâre CNSU cre va apărea în această seară, a mai spus Raed Arafat.

Măsura nu va intra însă în vigoare imediat, ci va mai dura o perioadă.

„Vom lăsa o perioadă destulă de timp”, a adăugat șeful DSU.

El a mai precizat că este posibil ca unui român să îi fie refuzată urcarea în avion dacă nu are un test de covid negativ.

„Nu e o masura pur romaneasca, sunt si alte state”, a mai adăugat Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea